“Cuminţenia Pământului”, un dar, o speranţă

Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” şi „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a lui Constantin Brâncuşi în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cuminţenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu, chiar de la artist.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

Astfel, după un an si jumătate de negocieri, Ministerul Culturii a ajuns la un acord parţial cu moştenitorii „Cuminţeniei Pământului” pentru achiziţionarea sculpturii lui Brâncuşi cu 11 milioane de euro.

Numai că există o mare problemă, aceea care persistă de câteva luni, Guvernul pune la bătaie doar 5 milioane de euro, restul aşteptând ca cetăţenii să doneze.

Ministerul Culturii a lansat si un apel către cetățenii români, din țară și din străinătate, să doneze bani pentru a se strânge, până la data de 30 septembrie, cei 6 milioane de euro câți mai sunt necesari.  

Un prim exemplu a dorit să-l dea premierul Dacian Cioloş, care a anunţat că a lansat oficial campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, donând totodată salariul său pe luna aprilie acestei cauze.

Mai multe personalităţi ale lumii culturale, printre care Andrei Pleşu, Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Maia Morgenstern, dar şi sportivi sau cântăreţi, apar în videoclipurile de promovare a campaniei “Brâncuşi e al meu”.

Premierul a ţinut să menţioneze faptul că sunt puține astfel de opere de artă care au rămas în țară.

Sigur că ea oricum rămâne în ţară, pentru că fiind în patrimoniul național nu poate să iasă. Dar cred că una este să fie la dispoziţia statului și să fie pusă într-un muzeu fără alte discuții și alta este să intre în sectorul privat.

Dacă nu se adună suma, înseamnă că împreună am decis să renunțăm la această operă”, a precizat Cioloș.

Primele rezultate ale campaniei vor fi făcute publice pe 1 iunie, iar periodic, în zilele de 1 și 15 ale fiecărei luni, sumele strânse până în acel moment vor fi date publicității.
 

Gabriela Turturea

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *