Cum își face bugetul CEO pentru 2023?

Întrebarea este cum va face Directoratul Complexului Energetic Oltenia Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe 2023. Cu sau fără Termocentrala de la Craiova în componență. Lucrurile se mișcă destul de greu și transferul activelor este mai dificil de realizat de cât se credea. Mai este și problema angajaților care vor fi disponibili pentru continuarea activității termocentralei care produce și agent termic. Complexul Energetic Oltenia și-a propus să externalizeze până în această vară SE Craiova 2. Deocamdată nu se va încadra în termenul propus.


Potrivit Planului de restructurare, producția și vânzarea de energie termică nu face parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia; Consiliul Local al Municipiului Craiova ar fi avantajat prin deținerea controlului asupra rețelei de transport și distribuție a agentului termic și a sursei de producție a acestuia având astfel posibilitatea de a controla costurile totale și a realiza un program de modernizare integrat, incluzând generare și distribuție; Prin externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale, modernizarea rețelei ar putea fi efectuată prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi fondul de modernizare; Segmentul de cogenerare in cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) va fi dimensionat pornind de la asigurarea necesarului de energie termica pentru Municipiul Craiova, inclusiv agentii economici, finantarea acestuia fiind posibila a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea retelelor de transport si distributie.


Acest concept investitional integrat reprezinta singura varianta economic fezabila pentru eficientizarea businessului in domeniul energie termice in Municipiul Craiova care pe langa eficientizarea generarii va conduce si la diminuarea pierderilor in retele care se ridica la circa 45% in prezent. Externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA. CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare impreuna cu Consiliul Local si Primaria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni pentru; Pentru ca entitatea divizată să poate funcționa în condiții normale, CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități. Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționari actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova.


Între timp, la nivelul companiei se funcționează mai mult din inerție și problemele legate de lipsa cărbunelui vor apărea în plină iarnă, dacă nu va fi rezolvată situația Carierei Roșia. În rest, continuă protestele celor care vor să se pensioneze. Astfel, zeci de sindicaliști din Complexul Energetic Oltenia sunt așteptați și săptămâna aceasta în centrul municipiului Târgu Jiu. Sunt programate noi proteste pentru aplicarea Legii 197. Actul normativ este în vigoare de anul trecut, însă nu este aplicat de către casele de pensii.
În cazul în care ar fi luat în considerare de către cvasele de pensii, minerii și energeticienii s-au putea pensiona și la 52, 53 de ani.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *