“Comoara noastră”

Puţini sunt în lume cei care nu au auzit vreodată de Tărgu Jiu sau măcar de Constantin Brâncuşi.

Poate numele oraşului le-a ajuns la urechi fie prin intermediul mass-mediei, fie din auzite, cert este însă că nu există în lume iubitor de artă modernă care să nu fi auzit de Brâncuşi.

Acesta s-a născut lângă Târgu Jiu, a învăţat şi a sculptat aici.

El ne-a lăsat ceva ce, poate, nici un oraş din lume nu are, este vorba de cele patru capodopere ale sale, aşezate în linie dreaptă, pe o distanţă de un kilometru, pornind chiar de pe malul Jiului, unde este situat parcul central: „Masa tacerii”, „Aleea scaunelor”, „Poarta sarutului” şi „Coloana infinitului”.

Un ansamblu care combină la nivel de compoziţie duritatea pietrei – veşnicia primelor trei sculpturi, cu modernul – semeţia metalului din Coloana fără sfărşit.

Simplitatea genială în artă este, în general, o complexitate rezolvată.” , spunea celebrul Brâncuși. 

Coloana Infinită este însă cunoscută în mod greșit si sub denumirea de „Coloana Infinitului”

Coloana Infinită sau Coloana recunoştinţei fără sfârşit faţaă de eroii patriei şi una din cele mai admirabile sculpturi, este parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Targu Jiu.

Aceasta a fost inaugurată la 27 octombrie 1938, Coloana are o inălțime de 29,35 metri și este compusă din 15 moduli octaedrici, respectiv avand la extremitățile inferioară și superioară cate o jumătate de modul. Modulii erau numiți mărgele de către Brancuși.

„Coloana nu este un simplu stâlp de transportat energie electrica, pe care vânturile puternice pot uneori să-l înconvoaie sau să-l scoată chiar din pamânt, dacă se depașește limita de calcul a vântului, de 150 km/h (acest lucru se petrece adesea pe platoul Bucegilor). Un stâlp se poate repara sau înlocui. Dar noi nu ne putem permite să construim o coloană care să nu reziste la orice solicitare a forțelor naturale, rămânând neclintită, așa cum s-a constatat în decurs de zeci de ani. Era vorba de un monument, de unde necesitatea unei mari rigori și a unei continue verificări a calculelor”.

Pentru cine are chef şi timp să afle mai multe despre Brâncuşi şi realizările sale puteţi găsi o biografie bine documentată pe Wikipedia.

Anamaria Giurea

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *