Cine oprește creșterea prețului la certifcatele de CO2?

Situația se complică rău de tot pentru Complexul Energetic Oltenia. Prețul certifictelor de CO2 crește și pare de neoprit. Compania a început deja campania de achiziții, însă creșterea de preț dă peste cap toate planurile. Colosul energetic a cumpărat în luna aprilie a acestui an certificate de CO2 cu 47 de euro bucata, iar acum prețul se apropie de 60 de euro. Este o diferență extrem de mare. La câte milioane de certificate de CO2 are de cumpărat compania pentru producția de energie de anul acesta, se va ajunge lejer la costuri totale de o jumătate de miliard de euro. Cine își permite să arunce o asemenea sumă pentru taxa de poluare?

Sunt multe state ale lumii care nu au la dispoziție atâția bani, iar România îi aruncă la toaletă. Sunt bani dați degeaba. O povară inutilă pentru o companie de stat. Pratic este falimentarea la vedere a unei societăți de stat de către stat. Ar trebui gândită o schemă de sprijin sau să fie realizat un mix energetic. Va fi posibil un coș comun din care va rezulta un preț global. Va fi imposibil ca la nivelul Complexului Energetic Oltenia să mai existe activitate, dacă prețul CO2 va continua să crească. Cine își va permite să plăteacă un miliard de euro certificate de CO2?

Se forțează închiderea unor termocentrale pe bază de cărbune sau reducerea drastică a activității. Nici grupurile pe gaze naturale nu vor rezista mai mult. Este începutul unei crize energetice grave cel puțin pentru țara noastră. CEO nu va mai rezista prea mult pe piața de energie. 

Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 58 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia, ponderea pretului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Potrivit CEO, valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene, au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat.

Ajutorul de stat aprobat  de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

„Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului”, conform unui comunicat al CEO.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *