CEO se pregătește de formatul cu trei termocentrale

Complexul Energetic Oltenia se pregătește să funcționeze în curând cu numai trei termocentrale. Este vorba de sucursalele Turceni, Rovinari și Ișalnița. Sucursala Electrocentrale Craiova 2 va fi externalizată în curând, potrivit Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia.


Planul de restructurare a CE Oltenia este construit pe doi piloni principali: construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze și reducerea capacităților existente pe bază de lignit. Planul a fost aprobat de Guvernul României și de Comisia Europeană și trebuie implementat ca măsură necesară de retehnologizare și menținere în activitate a CE Oltenia, în condițiile în care compania reprezintă o componentă esențială a Sistemului Energetic Național.


Costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ și un grant de aproximativ 896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și parteneriatele și creditele atrase de CE Oltenia.


La același capitol de măsuri se înscrie și externalizarea Craiova II, o măsură care se implementează conform calendarului inițial sub forma divizării, noua entitate juridică urmând să aibă același acționarat ca CE Oltenia. Este o prima măsura care contribuie la crearea unui jucător viabil care să opereze, având la bază un model integrat, de la producție până la transport și distribuție a energiei termice și care va putea să acceseze finanțări similare cu cele folosite de CE Oltenia pentru proiecte noi.


Producția și vânzarea de energie termică nu face parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia; Consiliul Local al Municipiului Craiova ar fi avantajat prin deținerea controlului asupra rețelei de transport și distribuție a agentului termic și a sursei de producție a acestuia având astfel posibilitatea de a controla costurile totale și a realiza un program de modernizare integrat, incluzând generare și distribuție; Prin externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale, modernizarea rețelei ar putea fi efectuată prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi fondul de modernizare; Segmentul de cogenerare in cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) va fi dimensionat pornind de la asigurarea necesarului de energie termica pentru Municipiul Craiova , inclusiv agentii economici, finantarea acestuia fiind posibila a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea retelelor de transport si distributie.


Potrivit CEO, acest concept investitional integrat reprezinta singura varianta economic fezabila pentru eficientizarea businessului in domeniul energie termice in Municipiul Craiova care pe langa eficientizarea generarii va conduce si la diminuarea pierderilor in retele care se ridica la circa 45% in prezent. Externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA. CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare impreuna cu Consiliul Local si Primaria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni pentru; Pentru ca entitatea divizată să poate funcționa în condiții normale, CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități.

Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționari actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *