Situație paradoxală la nivelul deciziilor luate de guvernanți legat de Sistemul Energetic Național. În timp ce au decis închiderea în 7 ani a carierelor miniere din Complexul Energetic Oltenia, privații fac profit cu microcariere. Mai mult decât atât, carierele miniere private din județul Gorj fac și angajări. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, mai multe posturi de ingineri minieri au fost oferite de angajatori din județ. Pe de altă parte activitatea carierelor miniere ale CEO este în restrângere. Pentru trei cariere miniere sunt aprobate planurile de închidere(Peșteana, Lupoaia și Husnicioara) și pentru patru se caută un operator autorizat care să întocmească Planurile de închidere(Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord). Prin urmare, mineritul din Gorj a intrat în linie dreaptă în vederea închiderii totale în următorii 7 ani.
Sindicatele spun că la nivelul Complexului Energetic Oltenia ar trebui să fie temperat programul de închidere a subunităților miniere și să se treacă la export de cărbune în statele vecine. „Complexul Energetic Oltenia ar putea să amâne cu mulți ani închiderea carierelor miniere. Este un combustibil de care este nevoie și de care va fi nevoie inclusiv în țara noastră. CEO ar putea să exporte cărbune, nu să închidă carierele miniere. Sunt multe cariere private, inclusiv în județul Gorj care activează cu succes și nu le mai închide nimeni pentru poluare. Exportul de cărbune ar putea să fie o opțiune pentru Complexul Energetic Oltenia, mai ales că în statele vecine termocentralele pe bază de cărbune nu numai că nu se închid, dar reprezintă o prioritate. Numai noi le închidem. România și-a asumat ținte precise din închiderea carierelor de stat, dar nu scrie pe nicăieri ce se întâmplă cu sectorul minier privat”, a declarat Vasile Tivig, sindicalist din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Complexul Energetic Oltenia se orientează însă către alte tipuri de surse de producție. Face demersuri pentru construirea celui mai mare grup pe gaze naturale din Planul de restructurare, dar și a celorlalte investiții. Va fi stabilită și forma finală a documentațiilor pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro.
CEO face pași și pentru concretizarea investițiilor alături de OMW Petrom și Tinmar. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni. CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari.
Andrei Merfu