CEO, pe repede înainte

Complexul Energetic Oltenia va dispărea mai repede decât se aștepta cineva. Vor fi accelerate toate procesele de restructurare și decarbonare a companiei. Practic, se vede de la distanță faptul că guvernul a dat undă verde programelor de protecție socială, disponibilizări colective și reducere masivă a numărului de salariați. În ritmul actual, până în 2025 nu se va mai vorbi de energie pe bază de cărbune, deși la nivel oficial se vorbește de anul 2030, când se va stopa energia pe bază de cărbune.


Planul de investiții al Complexului Energetic Oltenia este cunoscut de când a fost publicat pe site-ul companiei. Planul de restructurare prevede închiderea etapizată a cinci grupuri energetice și externalizarea Sucursalei Craiova II cu cele două grupuri aferente. Închiderea etapizată va avea loc în paralel cu investițiile în grupurile pe gaze naturale și vor fi construite parcuri fotovoltaice.


Planul de restructurare și decarbonare prevede investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de până la 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de până la 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.


Construirea de noi grupuri de producție va presupune și crearea de mii de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investițional.
Ei bine, grupurile pe gaze naturale nu vor mai fi construite doar de Complexul Energetic Oltenia, așa cum se menționează în prima variantă a Planului de restructurare. Va fi nevoie de societăți mixte de tipul parteneriat public-privat, în care Complexul Energetic Oltenia va avea o anumită cotă. O cotă mai mică, din câte se vehiculează, având în vedere că marii poluatori nu au voie să mai deruleze investiții în grupuri pe gaze naturale, ci este nevoie de companii noi. Astfel, vor apărea asocierile mai multor companii cu firma din Oltenia pentru derularea investițiilor propuse, în așa fel încât Complexul Energetic Oltenia să poată să continue activitatea de producere a energiei electrice din surse variate.


Complexul Energetic Oltenia va putea să acceseze singur fonduri pentru realizarea de parcuri fotovoltaice. Investiția respectivă va acoperi o parte din necesarul de megawați pe care colosul energetic și-l propune. Nimeni nu știe când se va începe proiectarea, când vor începe licitațiile. Nu este gata nici strategia energetică națională, care să creeze cadrul în care să se dezvolte toate proiectele energetice din țara noastră.


Cert este că, la nivelul Complexului Energetic Oltenia, va avea loc o transformare radicală în special în domenul minier. Vor fi închise peste 10 perimetre miniere în perioada următoare. Vor fi trimiși acasă prin pensionare sau prin concediere colectivă mii de angajați. Vor dispărea efectiv locuri de muncă din județul Gorj și marea responsabilitate a politicienilor va fi să construiască o nouă economie, alternativă la Complexul Energetic Oltenia.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *