CEO, între restructurare, investiții și proteste

Situația Complexului Energetic Oltenia este incertă. Nimeni nu știe care va fi politica de personal, cum va fi recuperată întârzierea în ceea ce privește implementarea Planului de restructurare și dacă vor mai avea loc sau nu proteste sindicale.


Un fost director din Complexul Energetic Oltenia susține organizarea de proteste de către sindicatele din compania energetică. Este vorba de Ionel Manțog, fost director de resurse umane la SNLO și fost secretar de stat responsabil cu mineritul în Ministerul Energiei. Manțog susține că protestele sunt justificate, dacă organizatorii vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea prelungirii duratei de implementare a Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. „Pot să contribuie și sindicatele la bunul mers al companiei. Au această variantă de a protesta, să tragă un semnal de alarmă cu privire la situația companiei energetice. S-a spus că că este nevoie ca Planul de restructurare să fie prelungit cu un an. Pot să sensibilizeze prin proteste factorii de decizie”, a declarat Ionel Manțog, fost director în cadrul Societății Naționale a Lignitului Oltenia. Planul de restructurare trebuie să fie implementat până în 2026, însă șefii CEO au anunțat că există o întârziere de un an, în ceea ce privește noile investiții.


Totodată, fostul șef din SNLO este de părere că aprovizionarea cu gaze naturale pentru producția de energie la CEO ar putea fi o problemă. Ionel Manțog, fost director de resurse umane la SNLO și ex-secretar de stat în Ministerul Economiei, responsabil cu sectorul minier, a declarat că noile investiții în grupuri pe gaze naturale de la Complexul Energetic Oltenia se vor concretiza la un moment dat. Problema este ca până atunci statul trebuie să asigure contractele necesare pentru aprovizionarea cu gaze naturale necesare producției de energie electrică. „Gazele naturale vor fi o problemă, chiar dacă CEO va face grupurile energetice. O fi gaze naturale în Marea Neagră, dar nu se extrag singure de acolo”, a declarat Ionel Manțog, care susține că este nevoie de predictibilitate în această problemă. Cel puțin teoretic, România pregătește o serie de capacități pe gaze naturale în următorii ani. Este vorba de două grupuri pe gaze naturale la CEO, de 1.200 MW, o centrală pe gaze naturale de 1.500 de MW la Mintia, la care se adaugă grupul pe gaze naturale de la Iernut. Va fi nevoie de cantități majore de gaze naturale pentru punerea în funcțiune a capacităților respective.


Complexul Energetic Oltenia face demersuri pentru construirea celui mai mare grup pe gaze naturale din Planul de restructurare, dar și a celorlalte investiții. În acest sens a fost aprobată componența Comisiei de analiză a documentelor elaborate de către consultant. Este vorba de: elementele de fezabilitate, evaluarea autorizată a aportului CE Oltenia, proiectul de Acord al Acționarilor și negocierea documentelor tranzacției cu investitorii selectați. Va fi stabilită și forma finală a documentațiilor pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. Încă un grup pe gaze naturale de 475 MW va fi construit la Turceni.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *