CEO încearcă să dreagă busuiocul în cariere

Complexul Energetic Oltenia încearcă să dreagă busuiocul în urma tragediei de la Cariera Jilț Sud. Complexul Energetic Oltenia a început să cumpere materiale pentru subunitățile miniere, în urma accidentului mortal de muncă de la Cariera Jilț Sud. Este vorba de piatră de carieră și piatră concasată. Prima achiziție vizează chiar Unitatea Minieră de Cariere Jilț, respectiv Cariera Minieră Jilț Sud. Aici a avut loc accidentul colectiv de muncă din luna ianuarie, soldat cu 3 morți. Cantitatea totală aprobată este de 1.500 de tone. Valoarea achiziției este de 70.000 de lei. Livrarea materialelor trebuie să fie asigurată în următoarele 2 luni de zile. Achiziția este derulată de către Serviciul Monitorizare Activități Miniere din cadrul Sucursalei Miniere a CEO. Piatra achiziționată va fi folosită pentru amenajarea drumurilor interioare din Cariera Minieră Jilț Sud. Măsura face parte din planul pe care Ministerul Energiei l-a cerut pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în subunitățile miniere. Este deschisă și o anchetă penală în urma accidentului de la Cariera Jilță Sud.


În același timp, acționarii CEO au prelungit recent mandatele membrilor Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Prelungirea mandatelor a fost făcută cu 2 luni pentru 6 din cei 7 membri ai Consiliului de Supraveghere. Mandatele acestora au ajuns la final în data de 20 februarie, iar prelungirea s-a făcut până în data de 20 aprilie, în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Prelungirea va fi mai scurtă dacă între timp va fi gata selecția de membri noi, demarată de către Ministerul Energiei, încă de anul trecut. Recrutarea de șefi pentru Consiliul de Supraveghere a fost prelungită și în 2023. Deocamdată, membrii Consiliului de Supraveghere care sunt în prezent în funcție și după tragedia de la Cariera Jilț Sud vor beneficia de acte adiționale la contractele de mandat. Aceștia sunt: Marcoci Alexandru – președintele CS, Georgescu Petre Mădălin, Predescu Șerban, Dăianu Adrian, Zaharia Alexandru și Marinescu Constantin-Adrian.


În urma tragediei de la Cariera Jilț Sud, au fost luate măsuri doar cu Directoratul și cu structurile de conducere din subordinea Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Astfel, președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, și Marius Negru, membru, au rămas fără funcții. De asemenea, Directorarul a decis să înlocuiască trei șefi. Este vorba de directorul Sucursalei Miniere, directorul EMC Jilț Sud și șeful Carierei Jilț Sud. „În urma evenimentului care a avut loc în data de 17.01.2023, la Cariera Jilț Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din funcția de director al Sucursalei Miniere și a decis numirea domnului Paraschivu Ion în această funcție. Domnul Paraschivu Ion a deținut anterior funcția de director Direcția Tehnică, director Direcția Producție și director adj. Mecanic în cadrul Sucursalei Miniere, desfășurându-și activitatea în cadrul sectorului minier începând din anul 1990. De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din funcția de șef UMC Jilt a domnului Dancău Doru și numirea domnului Vulpe Viorel pe această funcție, precum și schimbarea din funcția de șef al Carierei Jilț Sud a domnului Grecu Sorin și numirea în această funcție a domnului Turtoi Tiberiu. Domnul Vulpe Viorel a deținut funcția de inginer șef Producție la Sucursala Minieră și, anterior, șef Unitate Mineră Jilț Nord, iar domnul Turtoi Tiberiu a deținut funcția de șef schimb Sector.”, conform unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *