CEO e pe tobogan

Complexul Energetic Oltenia se menține la un nivel scăzut în ceea ce privește producția de energie electrică. În momentul de față, producția medie la nivelul companiei energetice este de numai 600 de MWh. Aceasta înseamnă producția a numai două grupuri energetice încărcate complet. Conform reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, societatea produce curent electric prin folosirea a 2 maximum 3 grupuri energetice. Sunt două grupuri în funcțiune la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și un grup în funcțiune la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Toate sunt încărcate însă la jumătate.

Este de precizat că la nivelul Complexului Energetic Oltenia se produce peste 90% din energia pe bază de cărbune din țară. În topul producătorilor de energie electrică se află acum Hidroelectrica, iar pe locurile următoare Nuclearelectrica și centralele pe gaze naturale. Energia eoliană și solară este fluctuantă.
Este de amintit că la nivelul Complexului Energetic Oltenia este în curs de implementare un Plan de restructurare și decarbonare. Acesta se va încheia în anul 2026. Complexul Energetic Oltenia nu a avut fonduri suficiente pentru plata certificatelor de CO2 și a beneficiar din 2021 încoace de ajutoare financiare de stat. În schimbul a peste 2 miliarde de euro, Complexul Energetic Oltenia s-a obligat să se restructureze din temelii. Acest lucru înseamnă închiderea de capacități în minerit și în sucursalele electrocentrale și reducerea numărului de salariați. Astfel, conform Planului de restructurare al CEO aprobat de Comisia Europeană, la Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne de la 1 ianuarie 3 grupuri energetice și 4 subunități miniere. De la 1 ianuarie 2026 vor mai fi numai 4.500 de mineri și energeticieni, față de 8.000 în momentul de față. De asemenea, tot din 2026 grupurile pe cărbune și carierele miniere vor intra în rezervă. Vor avea activitate doar atunci când va solicita Ministerul Energiei. Nu există însă aprobată o reglementare a stării de rezervă a grupurilor energetice și cum vor fi plătiți angajații după 2026, dacă nu se va mai produce energie decât sporadic. Ar mai fi soluția investițiilor noi, respectiv a celor două grupuri pe gaze naturale anunțate pentru Termocentrala de la Turceni și pentru Termocentrala de la Ișalnița, precum și cele 8 parcuri fotovoltaice. Toate cele 10 investiții se află în continuare în fază de proiect.


În așteptarea noilor investiții, CEO încearcă să mai facă rost de bani din utilajele vechi. Numai că nu le cumpără nimeni. De exemplu, Termocentrala de la Ișalnița vinde 185 de piese și materiale. O nouă licitație este programată pe 14 octombrie, după ce licitația din august nu a avut succes. Licitațiile vor fi repetate până când bunurile vor fi vândute. Compania energetică va vinde toate bunurile care nu mai sunt folosite în procesul de producție sau fierul vechi rămas în urma activităților din minerit și din sectorul energetic.

Vor fi foarte multe utilaje și echipamente în special în zona minieră care nu vor mai putea fi folosite în procesul de producție. În plus, toate termocentralele Complexului Energetic Oltenia vor renunța la producția de energie pe bază de cărbune. Astfel, foarte multe echipamente și instalații și toate utilajele din carierele miniere vor putea fi valorificate prin vânzare. De exemplu, la Termocentrala de la Turceni și la Termocentrala de la Ișalnița sunt propuse centrale pe gaze naturale. La Termocentrala de la Rovinari, în schimb, nu va exista continuitate în ceea ce privește producția de energiei. Practic, toate bunurile termocentralei vor fi scoase la vânzare prin licitație.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *