Complexul Energetic Oltenia are zilele numărate dacă nu vor veni banii pentru modernizări și investiții. Este vorba de miliarde de euro. Banii vor trebui să se regăsescă an de an în bugetul Complexului Energetic Oltenia până la finalul anului 2025. Sunt sume care vor fi utilizate pentru plata certificatelor de CO2. An de an, compania cheltuie peste 250 de milioane de euro pentru certificatele de CO2. În 4 ani va fi cheltuită suma de peste un miliard de euro, mai ales dacă prețul certificatelor de CO2 va crește. Nu este exclus ca acesta să treacă de 30 de euro; în momentul de față, a trecut de 25 de euro bucata. În funcție de preț se vor mai pune milioane și zeci de milioane de euro la taxa finală. Complexul Energetic Oltenia are obligația să achite taxa de poluare pentru anul în curs până la finalul lunii aprilie din anul următor. Astfel, pentru certificatele de CO2 de anul acesta, trebuie făcute plăți de peste 250 de milioane de euro până în primăvara anului viitor, respectiv până la sfârșitul lunii aprilie.
Sunt bani foarte mulți de care va trebui să dispună Complexul Energetic Oltenia și nu va avea cum să îi obțină din vânzarea de energie electrică. Sunt sume uriașe de care compania va trebui să dispună și nu există alte surse de finanțare în afara ajutoarelor guvernamentale. Politicienii și cei aflați la putere trebuie să știe foarte bine ce planuri au legat de Complexul Energetic Oltenia. Vor pompa în următorii ani miliarde de euro și apoi vor închide?
Este nevoie de o strategie clară legat de viitorul energiei pe bază de cărbune și de multă seriozitate în implementarea Planului de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia. Planul va trebui să fie implementat până la finalul anului 2025 – începutul lui 2026. Este greu de crezut că acest lucru va fi posibil, având în vedere cât a durat implementarea unor investiții mult mai ușoare, precum construirea depozitului de cărbune al Carierei Roșia. Sunt multe semne de întrebare legat de capacitatea șefilor și a specialiștilor de la nivelul Complexului Energetic Oltenia de a se organiza și de a porni un asemenea plan major care va schimba fundamental rolul și locul Complexului Energetic Oltenia în Sistemul Energetic Național.
Potrivit anunțurilor făcute deja, Complexul Enegetic Oltenia și-a propus ca până în anul 2023 să construiască parcuri fotovoltaice pe haldele de steril și în alte zone din zona termocentralelor din Gorj și Dolj. Puterea instalată a parcurilor fotovoltaice va fi de 725 de MW. În plus, în plan mai este construirea unui bloc energetic pe gaze naturale cu o putere instalată de 400 MW la Termocentrala de la Turceni. La Termocentrala de la Ișalnița va fi construit un bloc energetic cu o putere instalată de peste 800 de MW. S-a renunțat la modernizarea microhidrocentralei de la Ișalnița, pentru că acest proiect nu este rentabil. Va fi modernizată în schimb microhidrocentrala de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni.
Totodată, Complexul Energetic Oltenia va păstra doar 5 grupuri energetice pe bază de cărbune. Trei grupuri pe cărbune vor fi disponibile la Termocentrala de la Rovinari și alte două la Termocentrala de la Turceni. Vor fi închise și trei cariere miniere până în 2025. Sunt carierele miniere Peșteana și Lupoaia din Gorj, precum și cariera Husnicioara din Mehedinți. Personalul Complexului Energetic Oltenia va fi redus cu circa 4.500 de muncitori. Se va funcționa cu doar 8.000 de salariați din 2026 încolo. Cine va face toate aceste lucruri?
Andrei Merfu