Complexul Energetic Oltenia va avea nevoie de continuitate, indiferent de câștigătorii alegerilor parlamentare. Noua majoritate, de stânga sau de dreapta, va avea obligația să continue restructurarea Complexului Energetic Oltenia, având ca efect menținerea pe piața de energie electrică, reducerea numărului de certificate de CO2 la plată, investiții care să asigure continuitatea legat de producerea energiei electrice.
Complexul Energetic Oltenia are nevoie de susținere din partea ministerului de resort și a guvernului. Este nevoie ca autoritățile centrale să asigure finanțarea necesară pentru implementarea Planului de restructurare a CEO.
Este de amintit că notificarea ajutorului de stat acordat Complexului Energetic Oltenia a fost înregistrată formal la Comisia Europeană. Este o etapă importantă a procesului de aprobare a Planului de Restructurare, rezultatul bunei colaborări între CE Oltenia, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Finanțelor Publice și Consiliul Concurenței. Îndeplinirea acestui pas procedural permite Comisiei Europene să declanșeze procedurile interne de evaluare din partea tuturor departamentelor relevante. Este o perioadă în care continuă dialogul între CE Oltenia și Comisia Europeană.
Memorandumul de aprobare a ajutorului de stat pentru CE Oltenia, în valoare de 1,3 miliarde de euro, a fost adoptat de guvern pe 18 noiembrie 2020. Această sumă, care reprezintă contribuția de la buget a statului pentru implementarea Planului de Restructurare a CE Oltenia, include si ajutorul de 251 de milioane de euro care a fost deja acordat companiei la începutul anului.
Costul total al implementării Planului de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, prevăzut a se derula în perioada 2021 – 2025, este de aproximativ 3,5 miliarde de euro și presupune investiții pentru diversificarea surselor de energie, modernizarea activelor existente și protecția mediului, precum și cheltuieli pentru eficientizarea activității CE Oltenia.
Este un Plan ambițios al Complexului Energetic Oltenia și care va presupune investiții importante. Este o sumă uriașă care va intra în județele Gorj și Dolj pentru construirea de grupuri pe gaze naturale și pentru realizarea panourilor fotovoltaice. Sunt miliarde de euro care vor ajunge în conturile companiei. Jumătate vor fi asigurați de către Guvern. Vor mai fi fonduri din programele europene. Și Complexul Energetic Oltenia mizează pe fonduri interne pentru a finanța anumite investiții. Cert este că, din 2026 încolo, Complexul Energetic Oltenia va trebui să fie o companie care să reziste pe piață și care să ofere un preț competitiv la producția de energie electrică. De asemenea, se va reduce semnificativ numărul certificatelor de CO2 care vor fi achitate de către colosul energetic din 2026 încolo.
Așadar, este nevoie de unitate în mediul politic local și central pentru ca restructurarea companiei energetice să fie implementată. Pe de altă parte, politicienii care vor ajunge în parlament nu vor trebui să conlucreze pentru restructurarea CEO, ci și pentru atragerea de investiții care să genereze mii de locuri de muncă. Altfel, Gorjul nu va avea viitor. Urmează 4 ani decisivi pentru economia județului Gorj și politicienii trebuie să fie conștienți de acest lucru. Dacă Planul de restructurare nu va fi implementat, despre Complexul Energetic Oltenia se va vorbi la timpul trecut din 2024 – 2025 încolo. Nu va mai exista o companie, ci o grămadă de fiare vechi, o companie care își va reduce treptat activitatea, până când va pune lacătul pe ușă.
Andrei Merfu