Ce va fi?

Așa cum știți – și am tot scris și noi, în paginile acestui frumos săptămânal județean – în prima parte a lui octombrie se cam termină cu tevatura alegerilor interne în sânul alianței de guvernare. PNL (pe 25 septembrie) și USR-Plus (2-3 octombrie) își aleg președintele pentru următorul mandat. Concret, acest lucru ar trebui să reprezinte liniște în cele două partide, ambele urmând să se concentreze strict, dar strict pe actul guvernării. De ce? Păi cam e momentul pentru asta, niște sondaje destul de credibile dând cele două entități politice în picaj în preferințele românilor. Așadar, din perspectivă electorală, la momentul ăsta, liberalii și useriștii nu stau deloc confortabil. Și cât mai este până la prima rundă competițională din 2024…

Eu de dorit, pentru o viață politică echilibrată, ca din  PNL să nu plece oameni nemulțumiți după 25 septembrie. Dacă se întâmplă asta, PSD se va întări automat, fără să fi făcut măcar încălzirea. Iar liberalii riscă să ajungă unde nu-și dorește nimeni, adică la un procent insignifiant, abia de băgat în seamă la pragul parlamentar. Cu siguranță cei doi combatanți la șefia PNL știu asta, sperăm să aibă și un plan ulterior. Aș risca un pariu: dacă Ludovic Orban va fi îndepărtat din funcția de președinte al Camerei Deputaților, PNL se rupe. Unde vor pleca supărații? Habar n-am. Poate la USR, poate la PSD. Dar devine cert că soluția de compromis este aceasta. Bine, repet, dacă pierde Orban bătălia.

Dacă nu… situația este pe o sârmă subțire și încinsă. Nici nu vreau să mă gândesc la consecințele unei eventuale victorii ale lui Orban. Structura internă a partidului va arăta identic, dar cu repoziționări ale unor lideri de filiale, ale unor parlamentari… În fine, este varianta mai puțin credibilă la momentul ăsta.

Așteptăm cu interes ziua de 25 septembrie, mai e puțin de tot.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *