Ce se va întâmpla dacă Planul de restructurare nu va fi pus în aplicare la CEO

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va trebui să fie implementat, asta dacă nu se dorește dispariția companiei peste câțiva ani. Este vorba de un plan care va schimba poziția Complexului Energetic Oltenia pe piața energetică din țară. Va fi posibil un mix energetic la nivelul companiei. Este vorba de un mix care va îngloba energia produsă pe bază de cărbune, gaze naturale, fotovoltaice și hidro. Complexul Energetic Oltenia va beneficia de 5 grupuri energetice pe bază de cărbune. Trei dintre acestea vor fi la Termocentrala Rovinari și două la TermocentralaTurceni. De asemenea, vor fi construite parcuri fotovoltaice înGorj și în Dolj. Vor mai fi modernizate și microhidrocentralele din Turceni și Ișalnița și vor exista grupuri pe gaze la Ișalnița și la Turceni.


Este de amintit că Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a fost trimis la Comisia Europeană pentru aprobare. Este nevoie de aprobarea Comisiei Europene, având în vedere că societatea a beneficiat de un împrumut de 251 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. Dat fiind faptul că acest credit nu poate fi rambursat, ajutorul de salvare se va transforma în ajutor de restructurare. Este motivul pentru care a și fost realizat Planul de restructurare și decarbonare a companiei.
Pentru a rămâne în piață, în condițiile intensificării politicilor de decarbonare, CEO are în vedere un Plan de decarbonare pentru trecerea de la producția pe bază de cărbune la cea pe bază de gaze natural și regenerabile. Acest Plan va fi introdus în Planul de restructurare și decarbonare 2020-2025 al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A.

Se au în vedere următoarele investiții:
Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 60 MW pe depozitele de
zgură și cenușă închise – aferente S.E. Rovinari;
Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 80 MW pe depozitele de
zgură și cenușă închise – aferente S.E. Turceni;
Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 75 MW pe depozitele de
zgură și cenușă închise – aferente S.E. Ișalnița;
Parc fotovoltaic – E.M.C. Roșia – Rovinari – construcția unui parc fotovoltaic cu o putere
instalată de cca. 95 MW pe halda interioară din cadrulcariereiTismana – E.M. C. Roșia – Rovinari;
Construcțiaunui bloc de 400 MW, pe gaz natural, la S.E. Turceni;
Construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la S.E. Ișalnița;
Reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW la SE Turceni;
Retehnologizarea/Modernizarea microhidrocentralei de 2 MW la SE Ișalnița.
Aceste proiecte însumează investiții în capacități energetice de cca. 1.650 MW în valoare de 7,250 miliarde de lei.


Sunt două variante de lucru în continuare. Fie Comisia Europeană aprobă Planul de restructurare, fie îl va trimite la CEO pentru a fi revizuit. În al doilea caz, va fi nevoie de refacerea documentației sau de completarea acesteia cu sugestiile celor de CE. Va însemna o trecere a timpului și posibile întârzieri în implementarea Planului. Complexul Energetic Oltenia riscă foarte mult dacă nu va implementa Planul. Nici nu va conta că se va alege praful de CEO, pentru că se va alege praful de județul Gorj.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *