Ce fac sindicatele din CEO după valul de pensionări?

Va intra în vigoare în curând legea prvind scăderea vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia. Peste 3.000 de mineri și energeticeni s-ar putea afla printre beneficiarii actului normativ publicat în Monitorul Oficial. Legea va intra în vigoare pe 19 august și va produce efecte pentru personalul din producție. Sunt vizați lucrătorii care au împlinită vârsta de 52 de ani. De asemenea, este impusă o condiție de vechime în specialitate de 25 de ani și un stagiu de cotizare de 30 de ani.


Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia care îndeplinesc cele trei condiții pot merge la casele de pensii să își depună documentele în vederea ieșirii la pensie. Rămâne însă de văzut cum va fi interpretată legea de către inspectorii caselor de pensii.


Sindicatele mari sunt îngrijorate de faptul că mii de oameni ar putea să plece din Complexul Energetic Oltenia prin pensionare și va scădea implicit numărul de membri și nivelul cotizațiilor colectate lună de lună din salariile angajaților din minerit și din sectorul energetic.


Necazul marilor lideri de sindicat din Complexul Energetic Oltenia nu se va opri aici, pentru că sindicatele mai mici și-au propus să organizeze proteste pentru desfințarea posturilor de inspector social. Astfel, noi proteste vor avea loc la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de o acțiune organizată de către Sindicatul „Solidaritatea 2013” de la Cariera Minieră Lupoaia. Nicu Bunoaica, președintele sindicatului amintit, a declarat că protestele vor avea loc în fața sediului Complexului Energetic Oltenia. Acțiunea beneficiază și de aprobare din partea autorităților locale.


Liderul de sindicat a declarat că, de data aceasta, protestul este îndreptat împotriva inspectorilor sociali. Bunoaica dorește ca posturile respective ocupate de către marii lideri de sindicat să fie desființate, iar sindicaliștii să fie trimiși în producție pe alte locuri de muncă.


„Acești oameni nu au ce să mai caute pe posturile de inspector social. Nu știe nimeni ce fac. Nu știe nimeni care este ocupația lor cu adevărat. Aceste posturi nu sunt de inspector social, ci de asistat social. Plătim niște oameni care să stea și să nu facă nimic, pentru că așa consideră că li se cuvine. Aceste posturi trebuie să fie desființate imediat pentru că acestă companie este într-un proces de restructurare. Sunt oameni disponibilizați, pensionați, se închid cariere și grupuri energetice și cu inspectorii sociali nu se întâmplă nimic. Nu este posibil așa ceva. Este nevoie de oameni în producție. Se tot vorbește de deficit de personal în multe puncte de lucru și aceștia pot fi trimiși să acopere deficitul. Noi, restul, putem să facem și muncă sindicală și să muncim de ani de zile, ei stau sub aripa administrației”, a declarat Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului „Soliaritate 2013” de la Cariera Lupoaia, bazinul minier Motru.


Nicu Bunoaica este în mod clar criticat de către marii lideri sindicali din companie, care acum par că vor să strângă rândurile în momentul în care simt că ar putea să le fie tras preșul de sub picioare. Este însă greu de crezut că administrația Complexului Energetic Oltenia va trimite marii lideri de sindicat la munca de jos, dat fiind faptul că mai are nevoie de aceștia, să semneze în lunile și anii următori documente importante cu privire la contractul colectiv de muncă, acte adiționale și alte înțelegeri legate de restructurarea colosului energetic.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *