Ce așteptări au angajații de la viitorii șefi aI CEO

La nivelul Complexului Energetic Oltenia este în derulare un proces de selecție pentru structurile de conducere ale companiei. De altfel, societatea a comunicat că a fost selectată o firmă care se va ocupa de selecția de șefi la nivelul Consiliului de Supraveghere, respectiv la nivelul Directoratului CEO.
Pentru selecţia membrilor Consiliului de Supraveghere şi a membrilor Directoratului, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr.109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2016, Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a organizat proceduri de achiziţie a serviciilor unei firme specializate pentru identificarea şi recrutarea de personal de conducere, cu respectarea legislaţiei aplicabile în domeniul achiziţiilor publice.


În urma derulării şi atribuirii procedurilor de achiziţie, Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a încheiat contracte de servicii cu S.C. Fox Management Consultants S.R.L., având ca obiecte servicii de recrutare de personal în vederea selecţiei membrilor Consiliului de Supraveghere al Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A și servicii de recrutare de personal în vederea selecţiei membrilor Directoratului Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A., în conformitate cu prevederile O.U.G. nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2016.


Selecția de șefi va trebui să se încheie până în primăvară, iar cei care vor fi numiți în funcție vor avea o misiune deosebit de grea. Complexul Energetic Oltenia va trebui să arate schimbat în bine peste 4 ani și să asigure continuitate județului Gorj în privința producției de energie, indiferent de surse. Cert este că țara noastră nu poate să renunțe peste noapte la producția de energie pe bază de cărbune.


Sistemul Energetic Național se prezintă ca înainte de 1989 în momentul de față și nu propune o concurență reală între competitori. Un motiv este că sursele de energie sunt separate. Există un mix de producători, dar nu un mix de energie. România se bucură, e adevărat, de energie din multe surse, variate. Este foarte bine că se întâmplă așa, însă, în lipsa unui mix energetic real, adică a unor companii de mix energetic, lucrurile nu vor funcționa așa cum trebuie. Companiile pe combustibili fosili vor fi tot timpul defavorizate, din cauză că plătesc an de an sute de milioane de euro pentru certificatele de CO2.


De asemenea, energia verde va fi favorizată tot timpul prin acordarea de certificate verzi. Nu poate exista o concurență reală între energia verde și cea hidro sau cărbune. O companie de mix energetic ar fi adus și o protecție a termocentralelor pe bază de cărbune și a locurilor de muncă, fără de care nu se poate când este secetă și ger, și ar fi adus și un echilibru la nivel de preț, deci protejarea populației. Prin urmare, statul trebuie să identifice soluții reale și corecte pentru tranziția termocentralelor pe bază de cărbune și de gaze, astfel încât consumatorul final și economiile locale să nu fie afectate într-o măsură ridicată.


Este nevoie de politici clare în domeniul energetic pe de o parte, dar și de selecția unor șefi competenți și cu viziune pentru Complexul Energetic Oltenia. Este nevoie de șefi care să se bată pentru companie în următorii ani. Va fi o luptă dură, dar ar fi indicat ca salariații să nu devină victime ale reșezării în piață a energiei pe bază de cărbune. Oamenii trebuie protejați prin pensionare și protecție socială.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *