Cântec și voie bună în acest weekend, la Novaci!

Cântec și voie bună la Novaci, în acest sfârșit de săptămână. Crescătorii de oi de la Novaci se vor putea bucura de petreceri pe cinste în cadrul celei de-a 56-a ediție a festivalului „Urcatul Oilor la Munte”.
Autoritățile locale au lansat deja invitația publică pentru cei care doresc să aibă parte de o zi de neuitat, mai ales că în pădurea de la marginea orașului va avea loc și tradiționalul bâlci organizat cu această ocazie.


Acest eveniment din 20 și 21 mai, îmbracă frumos o traditie care nu trebuie uitată, aceea a oieritului care reprezintă esența existenței novăcenilor pe aceste meleaguri, motiv pentru care în fiecare an, în luna mai, se sărbătorește momentul urcării oilor la munte cu bucurie, cu cântec, dans și voie bună.
În anul 1968 la Novaci s-a sărbătorit pentru prima data ,,Urcatul oilor la munte”, urmare a viziunii autorităților acelor vremuri, care au înțeles că într-o sută de ani, fenomenul transhumanței va deveni o poveste, așa cum s-a întâmplat în istoria altor popoare.


Ciobanii se întâlneau pentru a petrece înainte de a mâna turmele spre munte, într-o sărbătoare folclorică locală, iar acest obicei a fost extrem de inspirat și indiferent de implicații si viziuni politice, ,,Urcatul oilor la munte” , s-a transformat de-a lungul anilor într-un festival folcloric de amploare care aduce la Novaci ansambluri si formații artistice din toată țara.

Casiana Hîncu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *