Când Sam poate să fie măcar acum acolo

Luni, pe 4, S.U.A. își aniversează Ziua Independenței, prilej de manifestări în cam toate țările prietene cu americanii. Categorie în care intrăm și noi, românii. Înainte de a scrie, haideți să vedem speech-ul prim-ministrului Ciucă, care, citit cu atenție, trimite la niște chestii. Pe care ni le dorim și pe care S.U.A. are datoria (măcar) morală de a le îndeplini.


Iată părți din discurs: „Sărbătorim, astăzi, 246 de ani de la naşterea unei naţiuni care în timp i-a inspirat pe mulţi alţii să-şi urmeze calea spre autodeterminare, promovarea şi protecţia democraţiei şi a drepturilor omului. Asistăm, astăzi, nu departe de graniţele noastre, la lupta poporului ucrainean pentru propria libertate şi pentru alegerile sale de politică externă şi de securitate. Cu toţii speram că războaiele în Europa sunt de domeniul trecutului, că am ajuns într-o etapă în care am devenit capabili să ne rezolvăm neînţelegerile pe cale exclusiv paşnică, în cadrul forumurilor multinaţionale şi globale create în acest scop. Dar agresiunea neprovocată, ilegală şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încearcă din nou să înlocuiască forţa legii cu legea forţei. Cel mai bun mod de a răspunde unei asemenea provocări este acţionând împreună, uniţi, ca o singură comunitate euro-atlantică de valori şi idealuri. România este şi va rămâne un susţinător ferm al unităţii transatlantice”, a rostit Nicolae Ciucă, cu prilejul dineului oferit la Ambasada S.U.A. de la București.


Mai departe, premierul spune așa: „Acest Parteneriat a jucat un rol important pentru aderarea României la NATO în anul 2004. Statele Unite ale Americii rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru, la fel cum NATO rămâne principalul garant al păcii şi securităţii pentru toţi membrii săi. Salut cu această ocazie specială decizia SUA de a suplimenta prezenţa trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari, dovadă concretă oferită la momentul potrivit privind soliditatea garanţiilor de care România beneficiază în cadrul Parteneriatului nostru strategic. (…) Ca parte a angajamentului ţării noastre şi al Statelor Unite de a coopera pentru consolidarea rezilienţei strategice transatlantice, Guvernul României va continua implementarea celor mai importante proiecte comune în domeniul energetic. Acest lucru va permite României nu doar să-şi atingă independenţa energetică – aspect devenit şi mai important în contextul geopolitic actual – dar ne va oferi şi posibilitatea de a contribui la securitatea energetică regională. Proiectul celor două noi reactoare care urmează a fi construite la Cernavodă oferă oportunităţi semnificative de integrare a lanţurilor de aprovizionare europene şi nord-americane. Un al doilea proiect important implementat în parteneriat cu SUA se referă la centrala cu reactoare modulare mici (SMR) care urmează să fie instalată la Doiceşti, lângă Târgovişte. Decizia României de a participa la acest proiect va deschide piaţa regională pentru SMR şi, cu sprijinul SUA, va consolida securitatea energetică la nivel regional şi european (…) Guvernul României va continua să lucreze împreună cu omologii americani pentru ca aderarea la programul de scutire de viză, care este un obiectiv comun atât al României, cât şi al SUA, să devină posibil cât mai curând”.


Cine are minte să priceapă ce e dispusă România să facă (și) pentru binele S.U.A., clar o va face, nu dezvolt aici.


Dar… măcar pentru trocul britano-american de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, când – la insistențele englezilor – Grecia a fost favorizată, fiind scoasă din sfera de influență a rușilor, iar România dată pe tavă acelorași ruși, da, astăzi merităm o reparație morală. Inclusiv eliminarea vizelor, chestiune pomenită de Ciucă.


P.S.: O generație întreagă i-a așteptat pe americani. Poate chiar două…

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *