Canalizarea unui bloc social le trece prin gospodărie. Proprietarii, revoltaţi!

Apele menajere provenite de la un blocul social al primăriei Târgu Jiu din zona de nord a oraşului au ajuns în curtea familiei Achim, care locuieşte peste stradă, după ce căminele au refulat din cauză că s-au înfundat. Proprietarii spun că nu mai suportă mirosul și disconfortul creat de apele reziduale care se scurg pe acest canal şi care trec prin curtea lor înainte de a ajunge în Jiu, mai ales că se confruntă cu această situaţie de ani buni. Primăria a realizat în zonă un nou sistem de canalizare însă nu se grăbeşte să racordeze şi blocul social astfel încât apele menajere cu dejecţii să nu mai treacă prin gospodăria familiei Achim.

Alina POPESCU

Sistemul de canalizare care deservește blocul social administrat de primăria Târgu Jiu a refulat la începutul lunii mai, la un cămin amplasat în gospodăria familiei Achim. O echipă Aparegio a venit atunci la fața locului și a golit căminele înfundate, însă oamenii spun că în orice moment se poate repeta problema. „Canalul s-a înfundat în data de 3 mai la mine în curte. Au venit cei de la Aparegio, au tras opt vidanje în acea seară. Nu au putut să facă față, au plecat, au venit a doua zi și cu voma și cu vidanja și au reușit într-un final să facă decolmatarea, dar au promis că vin să-l facă, să-l racordeze la conducta cea nouă, de la stradă. Promisiunile le fac din 2012, au terminat canalizarea orașului și ei spun că trebuie să facă licitație pentru trei metri de canal de la bloc la bordură, ca să poate băga acel canal acolo. Eu nu pot să stau să suport mirosul lor, deci nu pot să deschid un geam să fac aerisire în casă, fântâna mi-a fost afectată, beciul casei a fost afectat de cinci ori până acum. Își bat joc pur și simplu. Părinții mei plătesc taxe și impozite, nu au niciun debit la ei”, a declarat Laurențiu Achim, fiul proprietarilor gospodăriei.

Le este teamă să mai bea apă din fântână

În urma colmatării canalului și fântâna din gospodăria familiei Achim a fost afectată de infiltrații, spun proprietarii care se tem să mai consume apa respectivă. Au cerut la primărie să curețe puţul, însă nu au fost băgați în seamă de autorități. „Nu mai putem trăi în asemenea condiții. Eu sunt bătrână și bolnavă, numai ce am ieșit din spital. Mirosul este îngrozitor, nu știu de ce nu ia măsuri primăria de atâția ani ne chinuim așa”, a spus Ioana Achim, proprietară. Proprietarii au făcut reclamaţii atât la Garda de Mediu cât şi la Direcţia de Sănătate Publică însă autorităţile nu au luat nicio măsură până acum. Comisarii de mediu au venit la faţa locului însă au concluzionat că apa de pe canalul respectiv este limpede în condiţiile în care, în grădina familiei Achim, acolo unde canalul nu este nici măcar dalat, se pot vedea cu ochiul liber mizeriile provenite de la blocul social iar mirosul este unul greu de suportat.

Primăria promite din nou

Administrația locală a realizat un nou sistem de canalizare în zonă și promite că de săptămâna aceasta va trece la racordarea blocului social, astfel încât apele menajere să nu mai treacă prin gospodăria familiei Achim. „În zona Iezureni canalizarea este funcțională, deja sunt racorduri făcute de-a lungul traseului. Începând cu săptămâna viitoare vor începe lucrările de racordare efectiv și la ceilalți locatari, la blocul social. La ora actuală se lucrează la blocul 502 la partea de instalații sanitare interioare pentru a rezolva partea de colectare a apei menajere uzate, urmând ca după finalizarea acestor lucrări să se treacă la racordarea în căminul din zona respectivă. Probabil într-o săptămână, o săptămână și jumătate lucrările vor fi finalizate”, a declarat joia trecută Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu. 
Reprezentanţii primăriei au spus că vor curăța și fântâna din gospodăria familiei Achim după ce se vor finaliza lucrările de racordare a blocului social la rețeaua de canalizare a orașului.

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *