Angajații CEO, la mâna norocului: pauză de la protestele din Piața Prefecturii

Prima săptămână fără proteste sindicale în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Pichetarea sediului Prefecturii Gorj a fost suspendată pentru o perioadă. Liderii de sindicat au decis să poarte o serie de discuții cu politicienii responsabili cu modificarea Legii 197 din 2021, privind reducerea vârstei de pensionare la nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO). De mai bine de 10 luni, sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia organizează proteste în centrul municipiului Târgu Jiu. Pichetarea sediului Prefecturii Gorj a avut loc, de regulă, o data sau de două ori pe săptămână. Ca de fiecare dată, salariații au cerut scăderea vârstei de pensionare la nivelul companiei. Ulterior, după adoptarea Legii 197 din august 2021, s-a cerut modificarea actului normativ, care nu se aplică retroactiv. Așadar, protestele au continuat și după luna august, având în vedere că grupa I de muncă a fost acordată angajaților din producție doar începând cu data de 18 august 2021, data intrării în vigoare a legii care modifică Legea pensiilor.

De asemenea, Legea care îi poate ajuta pe angajații din Complexul Energetic Oltenia va ajunge pe 15 decembrie în Plenul Senatului. După, aceasta va fi trimisă spre analiză Camerei Deputaților. Dacă se va aplica procedura urgenței, atunci sunt șanse ca actul normativ, care va modifica Legea 197 din 2021, să fie adoptat până în data de 15 februarie. În esență, noua lege va asigura că vechea lege se va aplica retroactiv și angajații care au lucrat în condiții speciale de muncă vor putea să se pensioneze la 52 de ani, adică mai devreme cu 13 ani. Vor mai fi necesare condiția de 25 de ani de vechime într-o companie energetică și un stagiu de cotizare de 30 de ani. Situația proiectului de lege care se află acum la Senat va fi discutată săptămâna aceasta la Parlament. Va avea loc o ședință între liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, parlamentarii de Gorj, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, conducerea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii.


Totodată, comisia de negociere pentru adaosul la salariul de bază din cadrul Complexului Energetic Oltenia se va reuni peste o săptămână. Astfel, în data de 20 decembrie sindicatele și administrația Complexului Energtic Oltenia se vor așeza la masa negocerilor pentru a stabili suma care poate fi acordată minerilor și energeticenilor pentru a evita anumite discrepanțe în urma majorării salariului minim pe economie. Acesta va crește de la 1 ianuarie 2022. Vor fi salariați cu leafa minimă la Complexul Energetic Oltenia care, în urma creșterii salarului minim, îi vor ajunge din urmă pe alți mineri și energeticieni cu lefuri mici. Prin urmare, sindicatele au cerut acordarea unei sume la venitul de bază, însă tuturor celor 11.000 de angajați din cadrul Complexuluii Energetic Oltenia. Se vehiculează că suma care va fi acordată este de 250 de lei, însă anumite organizații sindicale mai mici au cerut dublu. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la negocierile dintre liderii de sindicat și administrația Complexului Energetic Oltenia. Negocierile vor trebui să fie finalizate cu un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *