Alianțe, liste, nebunii

Nici nu știu care-s cele mai importante evenimente politice ale săptămânii trecute. Să fie oare anunțarea listei PNL Gorj pentru alegerile parlamentare sau fuziunea controversată dintre Pro România și ALDE? E greu să compari evenimente locale cu unele județene, așa că le luăm pe rând.


În a doua parte a săptămânii ce s-a încheiat, aproape din neant – pentru cetățeanul ce n-are acces în spatele scenei – a apărut informația că apare fuziunea Pro România cu ALDE. Pe repede înainte, liderii celor două formațiuni – Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu – au anunțat că noua formațiune „de lucru” va purta numele… Pro România Social-Liberal. Pare bizar ce s-a petrecut, multă lume punându-și întrebarea de ce are nevoie Victor Ponta de un partid aflat la Terapie Intensivă, cu un președinte ce oscilează între 1,6 și 4,5. La sută, desigur, în ultimele runde de alegeri. Ne-am reamintit, desigur, de Alianța Electorală „Un OM”, unde „independentul” actor Mircea Diaconu nu se afișa nici cu Pro România, nici cu ALDE, dar s-a supărat că a luat scor mic… A, uitaserăm: și unde ALDE, cel puțin la Gorj, nu a participat cu nimic la campania aia electorală.


Rămâne de văzut ce și cum e cu treaba asta, cert e că ponderea va fi – pentru alegerile de Moș Nicolae – de 60% cu 40%. Cum adică? Păi simplu: pe listele Pro România vor intra (4 din 10 oameni) membri ai ALDE. Nu e timp pentru înregistrarea legală a fuziunii, așa că s-a apelat la acest artificiu tehnic. Că altfel… 7% e cam mare pentru o alianță electorală. Cei de la USR au simțit asta!


La Gorj, după tatonări și discuții, a apărut lista liberalilor pentru Camera Deputaților și Senat. Dan Vâlceanu deschide balul la deputați, urmat de Gheorghe Pecingină, Iulian Popescu, Mihai Paraschiv, Denisa Șuță, Sorin Iovan și Robert Răduțoiu. Cu șanse reale sunt primii doi, adică liderul organizației județene și parlamentar în funcție, precum și secretarul de stat de la Finanțe. Știți c-am scris, acum o săptămână, despre conflictul dintre „aripile” liberalilor. Știu, unii le neagă, dar există! Primarul Marcel Romanescu propunea niște nume pe listele de la parlamentare…

Organizația județeană nu a luat în calcul acele propuneri, ci l-a plasat – pe poziția a III-a la deputați – pe Mihai Paraschiv, om de bază în aripa Romanescu. Cu alte cuvinte, șah… momentan.


La Senat… lista liberală ni-i propune pe Ion Iordache, Robert Filip, Aura Obrocea și Constantin Dumitrescu. Prezența în capul listei a lui Ion Iordache este simplă: post de potențial senator în schimbul notorietății etc. Căci de voturile de la Senat ar trebui să beneficieze și lista de la Camera Deputaților, nu? Nu de alta, dar pentru șefia CJ Gorj nu s-a prea simțit aportul zonei lui Ion Iordache… Matematica de la locale nu știm dacă bate cu aia de la generale. Vom vedea și asta.


A anunțat și USR-PLUS listele la Gorj. Avem așa: pentru Cameră, Radu Miruță, Marius Dimulescu, Nelu Pleșu, Adrian Tutunaru, Simona Boltașu și Flavius Bălăcenoiu. Pentru Senat, alianța USR-PLUS îi propune pe Cornel Răducan, Ioana Rădescu și Luminița Brâncuși.


Așteptăm listele celorlalte formațiuni politice, în special de la social-democrați. Pe surse, zice-se că senatorul Florin Cârciumaru nu ar mai prinde lista. Personal, nu cred. Foarte probabil, după negocieri – pe care doar le intuim – credem că actualul șef al comisiei de administrație locală din Senatul României va (re)deschide lista. Dar să nu ne pripim, mai e mult până departe. La deputați, clară e prima poziție, cea a lui Mihai Weber. De acolo în jos, speculații! Așadar, răbdare și pâine tare, că urmează.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *