Alegerea alegerilor, sarcină dificilă

2024, așa cum o tot spun pe la emisiunile pe care le fac, e foarte aproape și e un an complicat, plin ochi de toate rundele de alegeri. Dacă ați omis aspectul, avem europarlamentarele, parlamentarele, localele și prezidențialele. E o premieră postdecembristă, fără doar și poate.


În contextul acesta, apare dilema dacă și cum pot fi grupate aceste alegeri. În primul rând, pe considerente practice (mai exact, financiare – costă al dracului de mult să organizezi separat fiecare rundă – și electorale – fiecare partid are apele lui, pe care și le face și desface, conform calculelor interne), dar și de imagine. Adică tot un fel de treabă electorală…


Încă premier în funcția la data scrierii acestor rânduri, Nicolae Ciucă – la presiunea probabilă a liberalilor – face calcule și caută soluții de comasare a alegerilor anul viitor. Doar că nu e o decizie unilaterală în coaliția de guvernare, iar social-democrații nu (prea) par adepții comasării. De aici un blocaj care, altfel, poate fi rezolvat rapid.


Apare premierul Ciucă zilele trecute și declară următoarele: „Este o discuție în momentul de față. Am discutat la nivelul coaliției, am discutat la nivelul PNL chiar în ultima ședință a Biroului Politic Național despre acest subiect. În acest moment, fiind vorba despre o analiză, am rugat specialiștii din partid să caute soluții și desigur, să venim cu o abordare legală, constituțională, nu de altă natură. Dacă va exista, atunci o vom discuta. Dacă nu va exista, nu o vom discuta. (…) Sunt trei rânduri de alegeri, doar trei pot fi discutate într-o asemenea permutare, ca atare, nu există acum altă soluție decât una dintre cele trei. Urmează să discutăm, să vedem ce ne spun specialiștii pe domenii din fiecare partid”.


Știu, din discuții neoficiale pe care le-am purtat cu diverși oameni din PSD și PNL, că nu e deloc o decizie facilă această potențială comasare electorală în 2024. În egală măsură, timpul trece și parcursul constituțional trebuie efectuat, altfel… nu se pot organiza decât separat. Săptămânile astea sunt destul de pline, așadar, pentru cei care doresc comasarea. Asta, la pachet cu grija iminentei rotiri la guvernare. Altă premieră postdecembristă, apropo.


Urmează o perioadă interesantă, vă asigur. Din toate punctele de vedere!

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *