Alarmant! Numărul mamelor din rândul minorelor, în creştere

Tot mai multe tinere devin mame la o vârstă fragedă. Statisticile arată că la nivelul judeţului Gorj astfel de situaţii sunt tot mai des întâlnite de la an la an. Numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, în primele 6 luni ale anului, au născut câteva zeci de adolescente, unele dintre ele cu vârste de până la 15 ani. Multe dintre mamele minore renunţă la şcoală iar în prezent nu există nici un program şcolar prin care acestea să fie reintegrate în sistemul de învăţământ. Sunt cazuri frecvente în care mămicile minore sunt renegate de familiile lor şi ajung de cele mai multe ori în centrele maternale, în lipsa unui sprijin.

Alina POPESCU

Motivele pentru care tot mai multe adolescente devin mame sunt multiple, spun specialiştii. De regulă minorele provin din familii dezorganizate, unde nu există comunicare între părinte şi copil. Lipsa educaţiei sexuale în şcoli este un alt motiv. Cert este că în ultimii ani numărul mamelor din rândul minorelor a crescut semnificativ. „S-a constatat, statistic vorbind, că numărul minorelor care nasc creşte considerabil de la un an la altul. Aş exemplifica, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, în primele 6 luni ale acestui an au fost înregistrate 28 de naşteri din rândul mamelor minore, iar în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate 17 astfel de situaţii. Factorii care au condus la această creştere sunt de ordin economic, familial şi şcolar, am spune noi, psihologii. Aceste minore sunt de multe ori neglijate de către familie şi şcoală, iar gradul lor de maturizare psiho-social este în formare sau uneori chiar mai întârziat. Ar trebui o colaborarea între familie, şcoală şi personalul implicat direct în consilierea şi în educaţia sanitară atât a familiei cât şi a minorelor iar în cadrul şcolii eu aş accentua creşterea considerabilă a responsabilităţii diriginţilor la orele de dirigenţie, mai multă apropiere de aceste fete care sunt neglijate de familie”, a declarat Maria Drigă, psiholog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Medic: Minorele însărcinate sunt gravide cu risc

Specialiştii spun că de cele mai multe ori minorele însărcinate se prezintă la medicul ginecolog pentru control atunci când sarcina este avansată sau chiar atunci când trebuie să nască. Pentru medici, orice adolescentă însărcinată reprezintă o gravidă cu risc. De cele mai multe ori naşterile la adolescente se finalizează prin cezariană, spun medicii ginecologi. „Refuzul de a admite o sarcină sau frica de oprobiul familial sau al societăţii face ca adolescentele să fie asistate medical foarte târziu sau chiar această asistenţă medicală de specialitate să lipsească complet. Cele mai multe adolescente se adresează unui cadru medical în trimestrul doi sau chiar de multe ori înainte de naştere. Acest fapt de foarte multe ori se poate asocia cu stări patologice specifice sarcinii, se poate asocia cu boli cu transmitere sexuală, cu absenţa unui diagnostic malformativ fetal şi lipsa pregătirii pentru naştere. Incidenţa nou-născutului cu o greutate sub 2500 de grame este foarte frecventă la gravidele adolescente”, a explicat medicul ginecolog Adrian Tetileanu.

Niciun program şcolar pentru minorele care renunţă la şcoală

Multe dintre tinerele care aduc pe lume un copil renunţă la şcoală, unele chiar din momentul în care realizează că sunt însărcinate. În momentul de faţă nu există niciun program şcolar prin care acestea să fie reintegrate în sistemul de învăţământ. „Nu există un program care să se desfăşoare în învăţământul preuniversitar în acest sens. În ceea ce ne priveşte, întotdeauna am colaborat cu Protecţia Copilului pentru ca aceste tinere să poată să-şi continue studiile, după dorinţă, la învăţământ de zi, seral sau fără frecvenţă. De asemenea, ele au nevoie şi li se oferă consiliere şi sprijin iar decizia le aparţine în sensul creşterii şi educării copilului nou-născut în familii sau în sensul facilitării adopţiei pentru copilul pe care îl nasc. Într-adevăr sunt cazuri speciale despre care nu se vorbeşte în general dar care există. În general, mamele adolescente aleg să nu vorbească şi solicită din partea noastră confidenţialitate”, a spus profesorul Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj.

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *