A început Postul Paștelui

Postul Mare sau Postul Paștelui, așa cum este cunoscut de creștinii ortodocși a început luni, pe 27 februarie. Este cel mai lung post din an și se întinde pe o durată de aproape șapte săptămâni.


Lăsatul Secului de carne a fost pe 19 februarie, Postul Paștelui fiind precedat de o săptămână în care creștinii ortodocși au avut voie să consume doar lactate și ouă, această perioadă fiind numită Săptămâna Albă. Ioan Paul Popescu, preotul paroh la Parohia din satul Hirișești, orașul Novaci, le-a transmis creștinilor că Postul Paștelui începe în trepte, astfel că se va renunța mai întâi la carne, iar mai apoi la celelalte alimente de dulce. Săptămâna Albă este considerată o perioadă de pregătire pentru Postul Mare.

Ioan Paul Popescu, preot paroh Parohia sat Hirișești, Novaci

Pentru creștinii ortodocși această perioadă este foarte impotantă deoarece reprezintă timpul în care Mântuitorul Iisus Hristos a ținut postul, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei, care a durat 40 de zile și 40 de nopți.

Ioan Paul Popescu, preot paroh Parohia sat Hirișești, Novaci

Preotul paroh a prezentat și o rugăciune închinată creștinilor ortodocsi, rugăciune prin intermediul căreia este prezentată importanța Postului Paștelui.

Ioan Paul Popescu, preot paroh Parohia sat Hirișești, Novaci

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și nu are o dată fixă. Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut în anul 325 la Niceea. Sărbătoarea Paștelui este momentul în care prăznuim „omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinților noștri”. Anul acesta, creștin-ortodocșii prăznuiesc Pastele pe 16 aprilie. Postul care precede sărbătoarea Învierii Domnului începe spre sfârșitul acestei luni, pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie.

Casiana Hîncu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *