ALRO a publicat Raportul Consolidat de Sustenabilitate pentru 2023. Năstase: „Ne asigurăm că lăsăm moștenire o activitate economică viabilă și durabilă”

Producătorul de aluminiu ALRO Slatina a publicat Raportul Consolidat de Sustenabilitate pentru anul 2023, document care cuprinde contribuțiile Grupului ALRO în diverse domenii, inclusiv protecția mediului, educația, sănătatea și dezvoltarea comunităților locale.

Strategia pe termen mediu și lung are ca țintă Fabrica Verde, Fabrică a Viitorului, Inovatoare și Durabilă, a precizat Marian Năstase, președintele Consiliului de administrație al ALRO.


„Acest obiectiv se desfășoară pe mai multe paliere și cuprinde, de fapt, întreaga noastră activitate, sub toate aspectele sale. Ne concentrăm pe protecția mediului prin gestionarea responsabilă a deșeurilor, prin programe de reducere a consumului de apă, electricitate și gaze naturale, precum și prin programe de reducere a emisiilor, în conformitate cu cerințele în vigoare. Investim în tehnologie de ultimă generație care ne ajută nu doar să ne extindem gama de produse și de servicii oferite clienților, dar și să creștem eficiența operațională, cu impact pozitiv asupra mediului și asupra siguranței la locul de muncă”, a declarat Marian Năstase.


Programul de dezvoltare durabilă a început, în fapt, cu peste 20 de ani în urmă, timp în care s-au investit aproximativ 900 milioane dolari. S-a investit în modernizarea tehnologică pentru reducerea emisiilor de gaze. S-a ajuns, de asemenea, la un grad de reciclare a deșeurilor de 95%. Strategia va continua cu accent pe calitatea produselor, eficiența operațională, scăderea consumurilor specifice și perfecționarea și protecția resursei umane, a precizat Năstase.


„Suntem conștienți că durabilitatea afacerii noastre este un proces continuu, care nu se oprește după primirea unei certificări sau după finalizarea unei investiții. De aceea, strategia noastră de dezvoltare pe termen mediu și lung include toate aspectele ce țin de protecția mediului, de susținerea dezvoltării angajaților, de colaborarea cu furnizori și clienți care respectă și implementează aceleași principii și valori. În felul acesta, ne asigurăm că avem în fața noastră un viitor sustenabil și că lăsăm moștenire generațiilor viitoare o activitate economică viabilă și durabilă”, a adăugat președintele C.A. al ALRO.

Progrese semnificative în patru domenii-cheie

Patru sunt domeniile principale în care ALRO a înregistrat, în 2023, progrese semnificative, conform Raportului Consolidat de Sustenabilitate pentru anul 2023.
– Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES): reducere semnificativă a emisiilor totale de GES în anul 2023, comparativ cu anul precedent;
– Gestionarea responsabilă a deșeurilor: procentul deșeurilor valorificate, reciclate și recirculate a atins 95,55%;
– Reciclarea apei: Acțiunile Grupului sunt direcționate către atingerea unui nivel de recirculare a apei industriale de peste 80%.
– Sprijinul comunitar: Grupul ALRO a sprijinit diverse inițiative comunitare prin contribuții valoroase, acoperind domenii precum educația, sănătatea, bunăstarea comunității și dezvoltarea tinerilor, dar și protecția mediului înconjurător. Contribuția totală pentru 2023 este în valoare de 9.391.038 RON.

„Reintroducem aluminiul în circuitul de producție cu un consum de energie cu aproximativ 95% mai mic”

Directorul general al ALRO, Gheorghe Dobra, a subliniat evoluția producătorului de aluminiu care a trecut prin transformări esențiale și a ajuns astăzi să se adreseze unei piețe de top. Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, însă producătorul de aluminiu are exporturi și în SUA și Asia.

„Dacă la început producea circa 8.000 de tone de aluminiu, cu accent pe lingouri, acum avem o capacitate anuală de producție de aluminiu electrolitic de 265.000 de tone și un portofoliu diversificat de produse destinate unor piețe elitiste“, a declarat Gheorghe Dobra. „Toată această transformare a avut o componentă esențială – eficiența energetică și protecția mediului. Așa a luat naștere, în 2013, secția Eco-Topitorie, facilitatea de reciclare a deșeurilor de aluminiu care a fost în continuă dezvoltare. Anul trecut, spre exemplu, am inaugurat o investiție de 11 milioane de dolari aici, care ne-a ajutat să creștem cantitățile de deșeuri de aluminiu reciclate și re-topite, până la 100.000 de tone pe an. Concret, reintroducem aluminiul în circuitul de producție cu un consum de energie cu aproximativ 95% mai mic comparativ cu tehnologia primară, prin electroliză. Acest lucru înseamnă, de asemenea, reducerea impactului asupra mediului al activităților noastre de producție“, a adăugat Gheorghe Dobra.


Produsele ALRO, certificate NADCAP și EN9100, se regăsesc astăzi în multiple industrii și aplicații, precum transporturile terestre și aeriene (unde datorită greutății reduse poate scădea consumul de combustibil și emisiile de dioxid de carbon), industria aeronavală și construcțiile de mașini etc.

Investiția în angajați și în viitori angajați

Producătorul de aluminiu a investit în 2023 și în recondiționarea vechilor cuve de electroliză. 30 dintre acestea au fost puse în funcțiune după ce au fost recondiționate pe baza tehnologiei AP12LE (LE – low energy). „Am investit în programele de recirculare a apelor uzate cu obiectiv de utilizare a 80% din volumul acestora, am continuat proiectele de reutilizare a deșeurilor”, a mai precizat directorul general Gheorghe Dobra.
O investiție poate mai importantă a fost însă cea în angajați și în viitori angajați. ALRO a acordat burse de studiu, a făcut parteneriate cu liceele și cu facultățile de specialitate și a organizat cursuri specializate pe diversele domenii de activitate din cadrul unităților de producție.
Sprijinul acordat comunității s-a tradus în aproximativ două milioane dolari investiți în programe pentru educație, sănătate, bunăstare comunitară, dezvoltarea tinerilor, dar și pentru mediu.
Grupul ALRO cuprinde companiile: ALRO S.A. – producătorul de aluminiu, Alum S.A. Tulcea – producătorul de alumină, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu și CCGT- Power Ișalnița – asociat.
Începând cu anul 2020, ALRO și Vimetco Extrusion sunt membre ale ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului. În 2023, ALRO si Vimetco Extrusion a obținut prima certificare ASI Performance Standard V3 (Versiunea a 3-a) din Europa.

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *