PORTRET DE ARTIST – TITIANA MIHALI

titina mihali

Titiana Mihali se naște la Borșa, județul Maramureș, la poalele Pietrosului Rodnei, în anul 1950, într-o familie numeroasă. Este primul din cei 10 copii ai familiei Gavrilă și Maria Mihali Rădăcină.


Dragostea ei pentru muzică a fost descoperită de părinții ei, care o duceau de mică să cânte la nunti.
La vârsta de 17 ani, Titiana Mihali a început să participe la multe concursuri naționale unde a primit locul I. Ulterior este angajată la Ansamblul “Maramureșul” din Baia Mare și colaborează în paralel cu Ansamblul “Cercănelul” din Borșa cu care cucerește locul I la multe concursuri folclorice naționale.


Datorită talentului extraordinar de a interpreta cântecele autentice maramureșene, Titiana Mihali a fost prețuită și apreciată şi la nivel internațional. În acest context, în anul 1963, la un festival internațional de folclor care a avut loc la Dijon, în Franța, Titiana Mihali primește “Colierul de Aur”, trofeu care i-a fost înmânat chiar de către președintele Franței de atunci, Charles de Gaulle.


În anul 1981, aflându-se într-un turneu prin Europa şi Orient, fiica ei de trei ani, Titienuca, se stinge din viață, fără ca artista să fie anunțată. Această dramă a reprezentat pentru Titiana Mihali o schimbare radicală, inclusiv în repertoriul ei artistic, muzica pe care altădată o interpreta plină de veselie și de exuberanță a devenit tristă.


În anul 1989, Titiana Mihali divorțează și se întoarce acasă, în Maramureș, fiind numită profesoară de canto la Școala Populară de Artă din Sighetu Marmației.
Recunoscută atât pe plan național, cât și internațional, și înzestrată cu un talent aproape dumnezeiesc, Titiana Mihali moare pe 11 septembrie 1991, la doar 41 de ani.


În SUA, mai exact în statul Maryland, a fost inaugurat – în 1998 – un festival dedicat celebrei interprete Titiana Mihali, inițiativă care a aparținut românului Ioan Enciu, stabilit în SUA.
Titiana Mihali a colaborat cu Electrecord unde a înregistrat 4 discuri si multe casete audio.

Înregistrările în Tezaurul Televiziunii Române au rămas mărturii de neșters ale unui talent providențial.
Titiana Mihali a colaborat cu maeștri Televiziunii Române precum Ion Filip și Maria Banu, Gheorghe Palcu, Mărioara Murărescu și cu orchestra Radio Difuziunii Române.


Dintre cele mai cunoscute cântece ale artistei, enumerăm:
• Mireasă, cununa ta;
• Cobor oile la vale;
• Du-te, dorule, în lume;
• Coborâi din deal în vale;
• Cine bea apă din vad;
• Rămâne lumea de mine;
• La Sfântă Măria Mare;
• Bine-mi pare c-o plouat.
În amintirea sa, la propunerea Ministerului Culturii, Cultelor și a Patrimoniului Național, la Borșa se organizează un festival de muzică populară care poartă numele artistei Tatiana Mihali. Post-mortem i s-a acordat Titlul de Cetățean de Onoare al orașului Borșa.

ADELIN LOGOFETESCU

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *