Regiunea Horezu denumită și Depresiunea de spirit şi cuvânt sfânt este o adevărată vatră de cultură și civilizație, am putea chiar spune unul dintre cele mai importante puncte turistice din țara noastră.
Localitatea se află în centrul depresiunii Horezu și este mărginită la nord de Munții Căpățânii, cu vf. Ursu de 2124 m, la sud de Măgura Slătioarei cu 767 m și dealurile Negruleștilor, Costeștilor și Tomșanilor, pe râurile Luncavăț, Râmești și Romani.
Teritoriul administrativ al orașului cuprinde un numar de 7 localități, orașul de reședință Horezu și 6 sate aparținătoare: Romanii de Jos, Romanii de Sus, Râmești, Ifrimești, Tănăsești și Ursani. Se învecinează la nord cu comuna Mălaia, la est cu comuna Costești, la sud-est comuna Tomșani, la sud comuna Măldărești, iar la vest comuna Vaideeni.
Orașul Horezu este cunoscut ca, centru etnografic și ca un vechi centru de ceramică populară.
Din punct de vedere al ocupațiilor tradiționale, Horezu este cunoscut ca zonă de practicare a pomiculturii, creșterea animalelor, olăritului, exploatarea și prelucrarea a lemnului.
Olăritul continuă să reprezinte emblema locului. De asemenea trebuie remarcată poziția privilegiată din nordul Olteniei unde există cea mai mare concentrare de mânăstiri din țară, majoritatea din ele aflându-se în aproprierea Horezului.
Toate aceste valori culturale se află într-o zonă cu floră și faună bogată, cu peisaje deosebite, ce atrag turiștii pe un tărâm binecuvantat de Dumnezeu.
Regiunea Horezu o localitate cu un mare potențial turistic vă așteaptă și pe dumneavoastră să o descoperiți.
Anamaria Giurea