Florin Mergea şi Horia Tecău formează un cuplu foarte puternic în tenisul mondial, iar asta a demonstrat-o perechea română şi la Jocurile Olimpice de la Rio. Deşi la un moment dat ai noştri erau cotaţi cu prima şansă la medalie, spaniolii Rafael Nadal şi Marc Lopez le-au răpit celor dintâi visul de aur. Ibericii nu au practicat un tenis mai bun, ci pur şi simplu mai eficient. Gorjeanul şi constănţeanul au avut de două ori mai multe puncte câştigătoare decât oponenţii, dar şi un număr de erori neforţate de aproape 3 ori mai mare! Deşi Florin şi Horia au jucat împreună în Cupa Davis, la juniori, şi au depăşit aversiunea tribunelor în meciul cu perechea braziliană Melo/Soares, fără îndoială miza confruntării şi-a pus amprenta pe evoluţia lor din utimul act. După aproape două ore şi jumătate, spaniolii au ieşit de pe teren învingători, scor 6-2, 3-6, 6-4. Rămâne de văzut dacă după un parcurs olimpic reuşit, încununat cu o medalie de argint, cei doi români vor reface perechea şi în circuitul ATP. Este demn de menţionat că Mergea şi Tecău au pornit capi de serie numărul 5 la începutul turneului din Brazilia şi au terminat competiţia cu o performanţă unică pentru tenisul românesc.
“Este o înfrângere dureroasă, am fost foarte aproape de câştigarea unei medalii de aur, dar să nu ne demoralizam. E tot o victorie pentru noi să cucerim acest argint. Am luptat foarte mult, am muncit ani de zile, am visat mult ca să ajungem aici, sa fim prezenţi şi să ne batem pentru această şansă. Şi a fost un vis realizat pentru noi, o mare victorie personală pentru echipele noastre. Chiar dacă am pierdut această finală, am făcut un meci bun, unul dintre acele meciuri foarte disputate, care s-a încheiat însă mai devreme decât ne doream”, a spus Horia Tecău.
„Rafa şi Marc îţi dau tot timpul o minge în plus înapoi. Asta a însemnat că a trebuit să ne batem pentru absolut fiecare punct. În decisiv am avut un break, dar fiecare game a fost disputat, e greu să spun acum că aş fi făcut unele lucruri diferit. Pur si simplu, am luptat la fiecare minge, unele au vrut să intre, altele nu. În acele momente nu prea ai timp sa te gândeşti şi să desfaci firul în patru. Important e că am ajuns aici, e un vis realizat pentru amândoi şi o victorie a tuturor romanilor. Să-ţi reprezinţi ţara pe cele mai înalte trepte olimpice e o onoare şi un privilegiu. Ne-ar placea să fim la Tokyo şi să ducem acest rezultat un pas mai departe”, a declarat şi Florin Mergea.
Evoluţia lui Mergea, motiv de dispută ȋntre ziarişti
Nu toţi cei conectaţi la finala disputată pe pământ sud-american au fost impresionaţi de eforturile lui Florin Mergea. Tenismenul gorjean a intrat “ȋn condeiul” lui Cristian Tudor Popescu. Deşi a declarat că sportivul gorjean a făcut o performanţă istorică pentru România, Popescu l-a scos pe Mergea ţap ispăşitor după eşecul ȋn faţa spaniolilor.
“În timpul nostru românesc însă, Florin Mergea a fost mai preocupat să-i arate lui Rafa Nadal în văzul lumii întregi ce tenis știe el, decât să contribuie cu calm și disciplină la victoria echipei. Sper să fie mulțumit peste ani cu amintirea loviturilor de excepție pe care le-a reușit…”, a punctat CTP.
Pe de altă parte, un alt ziarist, Grigore Cartianu, a avut o replică tăioasă la adresa colegului său de breaslă.
“Din tot efortul lui Florin Mergea în finala olimpică, mult-prea-priceputul Cristian Tudor Popescu a reținut doar câteva duble greșeli și smeciurile ratate pe final.
Raliurile formidabile ale gorjeanului, contra unui Nadal Arc-de-oțel și a unui Lopez Vulpe-de-deșert-iberic, n-au avut loc în memoria exigentului jurnalist.
Citind textul lui CTP, ai impresia că el însuși, ziaristul-care-se-visa-mare-tenismen, a câștigat titlul olimpic la Rio, dar a pătruns Mergea prin efracție și i-a furat medalia de aur de pe brâul sobei!
Știe el, Falcă-Încleștată, ce era în mintea lui Florin în acele clipe!… Așa știa și în 1990 că Piața Universității era o adunătură de golănași nespălați, care-i stricau liniștea domnului Ion Iliescu…”, a scris Cartianu.
De altfel, Mergea i-a răspuns sec lui Cristian Tudor Popescu pe o reţea de socializare: “Felicitări d-lui ctp… A dovedit încă o dată cât de vaste sunt cunoștințele sale în materie de tenis… O sa-i cer niște sfaturi cu prima ocazie când o să am onoarea să-l întâlnesc… și poate la Tokio ne antrenează Somitatea Sa”.
Într-o altă postare, vicecampionul olimpic a scris: “E 5 dimineața și nu am cum să dorm. Dacă aș putea, aș da toate trofeele pe care le am pentru un singur punct la momentul potrivit, pentru medalia de aur”.
Cătălin Pasăre