Naţionala României este “prăfuită”. Nu numai că investiţiile ȋn tineri şi baze sportive lipsesc cu desăvârşire, dar lipsa de fler şi absenţa din lotul primei reprezentative a fotbaliştilor care vând bilete sunt debusolante. Este absurd să spui că suporterul român dă bani să-şi vadă echipa “pe baricade” un meci ȋntreg, implorând divinitatea şi aducând popa la stadion, doar, doar ar mai compensa ceva lipsa de talent. Criza acută de fotbalişti cu viziune şi picior fin vine, ȋn primul rând, din selecţia falimentară a antrenorilor de primă ligă şi a patronilor. Aceştia au născocit un nou hibrid “periculos”: muncitorul mediocru, capabil de sacrificiu şi gata să facă (de multe ori fără succes) ambele faze. Tocmai ideea de sacrificiu este prelungită ȋncontinuu, fără a se ȋncearca valorificarea potenţialului mare pe care ȋl au unii fotbalişti. Gândiţi-vă cum ar fi arătat un Hagi, silit să se apere meci de meci.
Făra a face comparaţii inutile, un tânăr cu un potenţial uriaş pentru fotbalul nostru este Bogdan Dănăricu. “Stângaci de meserie”, deşi a ajuns la 21 de ani, Bogdan nu şi-a făcut intrarea pe prima scenă, dar credeţi-mă are toate argumentele să ajungă peste nivelul Ligii I. Cine ȋl ştie pe Dănăricu, de la chibiţ, la om de fotbal, este conştient că ȋn acest băiat zace o “mină de aur”. Sunt convins că ȋn cele din urmă, talentatul milocaş ȋşi va face intrarea ȋn fotbalul mare, fie că o va face la Pandurii sau peste mări şi zări. Conştient că a pierdut un tempo, Danăricu lucreză intens la ceea ce, poate, i-a lipsit pâna acum, partea fizică.
Catalogat cel mai mare talent al fotbalului gorjean, Doru Mihuţ, o emblemă a Pandurilor, vorbeşte ȋn termeni laudativi de Bogdan: “Un real talent, care nu a fost băgat ȋn seamă de antrenorii care s-au perindat pe aici, din cauza unora dintre colegii mei care nu au spus realitatea despre el. Spuneau că n-ar fi pregătit fizic, dar cel mai uşor ȋn fotbal este să pregăteşti un jucător fizic.“ Mihuţ este ȋnsă convins că, ȋn perioada următoare, juniorii gorjeni o să primească mai multe şanse, şi speră ca tot mai mulţi tineri să profite de situaţia incertă de la clubul gorjean:“Noul regulament impus de FRF ȋi dă oportunitatea lui şi celorlalţi copii de la echipa a doua să joace. Alt real talent este fundaşul Negrescu. De Dănăricu trebuie neapărat să profităm. Are viziunea jocului, ştie să bata fazele fixe şi poate să facă ambele faze. Eu cred că la tinereţea lui nu ar duce lipsă nici de capacitatea de efort.”
Într-o perioadă tulbure pentru fotbalul spectacol pe ale noastre plaiuri, mărturii despre abilităţile lui Dănăricu ne face şi omul care l-a antrenat 4 ani, fostul golgheter al Pandurilor, Sorin Vintilescu: ”Bogdan Dănăricu este cel mai tehnic jucător de la Gică Hagi ȋncoace. Rar mi-a fost dat să vad la un fotbalist o tehnică desăvârşită ca la acest copil. Nu spun vorbe mari! A ȋnţeles că are deficienţă la forţă şi rezistenţă, dar de 8 luni de zile ştiu că se antrenează şi individual şi, dacă se pune la punct, poate fi un fotbalist foarte bun la nivelul primei ligi. I s-a pus etciheta “că nu poate să alerge”. Să sperăm că va primi şi şanse pentru că e super talent.”
Cel care l-a descoperit pe Dănăricu, antrenorul Constantin Andriucă ȋntăreşte spusele colegului său:
“L-am luat de pe baza şcolară pe Dănăricu, eu l-am adus la fotbal. Am lucrat 8-9 ani cu el. Este un jucător cu calităţi tehnice native, abilităţi foarte bune. Vârsta nu e un impediment, are calitate, dar trebuie să se pregătească cât mai bine când i se dau şanse”.
Un punct de vedere similar are şi fostul manager sportiv de la Pandurii, Robert Bălăeţ: “Tehnica lui Dănăricu e desăvârşită. N-am văzut aşa ceva şi am bătut toată ţara ȋn lung şi ȋn lat. Are carenţe fizice, dar se pot suplini. Trebuie să fie mai implicat ȋn joc, este un băiat care merită ȋncercat, mă feresc să dau pronosticuri, dar cred că dacă anul ăsta nu va fi ȋncercat va fi prea târziu. Dacă nu vor fi bani la Tg-Jiu, tinerii vor primi credit şi nu se vor face de râs. Singurul club care promovează tineri este Viitorul. Au mai ȋncercat Craiova şi Dinamo.
Iminenta venire a lui Petre Grigoraş i-ar putea readuce ȋn prim-plan pe fotbaliştii care ştiu cu mingea. Grigoraş ar putea fi silit să arunce un ochi către echipa a doua. De altfel, preşedintele Narcis Răducan a subliniat această idee despre fotbaliştii de la formaţia secundă: “Ei reprezintă patrimoniul clubului şi odată cu această nouă regulă cu jucători tineri obligatoriu în teren şi pe bancă, trebuie să îi creştem cum se cuvine. Aşa că pentru ei este un câştig, avem 10 jucători de la echipa a doua care au făcut deplasarea ȋn Slovenia.”
Catalogat drept unul dintre cei mai tehnici fotbalişti gorjeni, Lucian Mălăele, ştie că fotbalul actual are nevoie de “sclipire”: “Tehnica face diferenţa ȋn fotbal, urmăriţi Barcelona, naţionala Germaniei. Despre nemţi se spunea că joacă pragmatic, dar, ȋn afară de forţă şi viteză, au şi jucători precum Kroos şi Ozil.
Aşa cum ne aşteptam, şi Lucian Mălăele ȋl ştie pe Dănăricu. Fostul mijlocaş de Liga I spune că jucătorii născuţi ȋn Gorj ar reprezenta un mare plus pentru Pandurii ȋn perioada următoare: “Eu cred că Dănăricu e un jucător talentat. Trebuie sprijinit, trebuie să joace. Eu zic că dacă ȋşi vede de treabă va primi sprijinul antrenorului şi publicului, pentru că este gorjean. Trebuie să demonstreze şi să joace pentru viitorul lui, are calităţi foarte bune. Nu pot să ȋnţeleg de ce nu se dă credit jucătorilor tehnici. Trebuie forţaţi jucătorii din Gorj, sunt formaţi aici şi ar juca cu sufletul pentru oraş şi familie.”
Timpul ne va spune dacă Pandurii va renaşte prin jucătorii tineri, iar fotbalul românesc nu va mai sta ȋn carapace. Mi se pare extrem de dificil ca ȋn Gorj să se găsească altă soluţie, dar este cert, iar rezultatele din acest an de la U17 ne-o demonstrează, că există calitate şi la actualele grupe de copii şi juniori. Să nu le irosim potenţialul…
PS: Menţionez că am discutat cu Bogdan Dănăricu de cel mult trei ori de când fac presă sportivă. Nu avem o relaţie deosebită, iar acest material nu este menit să-i facă intrarea unui jucător la echipa mare. Bogdan mi-a transmis din Slovenia că ar fi bine să nu public articolul ȋn acest moment. Sper că nu s-a supărat pe mine.
Cătălin Pasăre