Management performant

Lucrarea „Management performant” face parte din încercările ce au menirea de a aborda cu acurateţe schimbările produse în domeniul atât de fascinant al managementului contemporan.

Ing. Romulus Modoran, autorul acestei lucrări, prezintă într-o manieră sctructurată fundamentele ştiinţei managementului într-o abordare sistemică.

Economia de piaţă, proces de complexitate deosebită, necesită multiple mutaţii economice, sociale şi politice. Operaţionalizarea acestora este condiţionată decisiv de conţinutul şi calitatea managementului. Este necesar un nou tip de management fundamentat pe sistemul de valori specific economiei de piaţă care, prin concepte, instrumente şi mod de aplicare să fie în măsură să determine remodelarea şi funcţionarea eficace a agenţilor economici. Premisele gnoseologică şi metodologică sunt reprezentate de reliefarea elementelor managementului modern la nivelul managerilor şi specialiştilor actuali sau viitori.

Nivelul de civilizaţie şi dezvoltare economică precum şi standardul de viaţă al populaţiei unei ţări depind într-o măsură din ce în ce mai mare de capacitatea sa de a absorbi rapid şi eficace ceea ce este nou şi performant în realizările celorlalte ţări. Succesul, performanţa şi competitivitatea agenţilor economici depind în mare măsură de conţinutul şi calitatea managementului firmelor şi resurselor umane, care şi-a câştigat statutul de domeniu primordial de preocupări şi de efervescenţă ştiinţifică.

Lucrarea este structurată în cinci capitole ce tratează problematica de bază a unui management performant: procesul, funcţiile managementului, factorii şi mutaţiile în managementul firmei, cheile speciale pe care le foloseşte managerul performant, arta de a conduce, cultura organizaţională şi leadership-ul.

Autorul prezintă în capitolul 4 al acestei lucrări modalităţi practice ale unui manager de succes, iar în ultimul capitol prezintă principalele probleme ce le au de soluţionat managerii de firme, cu precizarea, în contextul integrării în UE, managementul intern trebuie să se adapteze la managementul european, la cerinţele de eficienţă în toate domeniile de activitate, punând accent pe competiţie şi performanţă. Euromanagerul trebuie să posede anumite caracteristici specifice prin care se diferenţiază de celelalte categorii de manageri. Acest tip de manager nu apare intempestiv, ci necesită, pe lângă calităţi native, şi o formare de bază şi o pregătire specială. Toate aceste aspecte sunt prezentate în lucrare în contextul dinamic al activităţii conduc la construirea unui model de gândire riguros şi coerent în care complexitatea actului de management devine mai uşor de gestionat din punct de vedere informaţional şi structural. Aspectul teoretic şi practic al lucrării este pus în evidenţă prin concluziile şi recomandările utile care ajută la o mai bună înţelegere a conceptelor teoretico-metodologice prezentate.

Conştient de provocarea unui subiect atât de complex nu-mi rămâne decât să-l felicit pe autor, iar pe cititori să-i îndrum să studieze această carte ce le poate fi utilă.

Mircea Tutunaru

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *