Am mai scris despre subiectul ăsta, o fac și astăzi, căci se apropie data de 8 decembrie, când Consiliul J(ustiție) A(faceri) I(nterne) de la Bruxelles va aproba – sau nu, evident – aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Nu explic iar ce presupune această aderare, ci vă expun concluziile ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care – prezent la o televiziune națională – a precizat cam care sunt pozițiile Suediei, Olandei și Austriei, statele „corecte” care se opun acestei aderări. Personal, nu cred că se opun pentru toate cele trei țări ex-comuniste, ci doar pentru noi și, eventual, bulgari.
Revenind, Bogdan Aurescu ne spune că batavii au pus, prin nea Rutte, două condiții: un raport MCV favorabil – aspect îndeplinit pe 22 noiembrie – și o misiune de evaluare la nivel de experți în România. Aici, România a solicitat o dublă misiune – una, între 9 și 11 octombrie, cea de-a doua pe 17 noiembrie, ambele fiind finalizate cu raport favorabil țării naostre.
Merge mai departe d-l ministru și expune treaba cu Suedia și Austria. La nordici cică se opune Partidul Social Democrat, acum în opoziție, deși am scris că, măcar moral, liderii acelei formațiuni politice nu au dreptul de a comenta. Când tu ești imigrant trecut prin 2-3 țări până să devii mare șmecher în Suedia, înainte de a-ți încorda mușchii, aruncă un ochi în oglinda din baie. Legat de Austria, pare-se că preocuparea ăstora nu vizează neapărat România, ci așa-numita „rută balcanică a migrației”, din care, pam-pam, țara noastră nu face parte. Bă, mă lași? Și atunci de ce atâtea ifose de față mare, dedulcită înainte de nuntă? Vă spun Io de ce: pentru că suntem papagali și le permitem. Scurt, atât!
Așadar, azi îndeplinim toate criteriile ăstora cu figuri în cap, care-au mâncat usturoi, dar nu le pute nimic. Nici măcar gura.
Ionuț Catrina