Tradiția ședințelor între sindicate și administrația Complexului Energetic Oltenia va fi reluată. Astfel, o nouă ședință a Comisiei mixte din Complexul Energetic Oltenia este programată săptămâna aceasta. Sindicatele și administrația companiei energetice se vor reuni la Târgu Jiu. Pe ordinea de zi a ședinței se află mai multe teme de dezbatere. Cea mai importantă se referă însă la acordarea cotei de cărbune pe anul 2022. Administrația și liderii de sindicat vor discuta pe marginea unui regulament în baza căruia să fie solicitată și distribuită cota de combustibil. Aceasta va fi de 10 tone și contra cost.
Distribuirea cărbunelui se va face numai în baza unei cereri. Ridicarea cotei de cărbune se va face în ordinea depunerii cererilor, dar nu mai târziu de finalul acestui an. Fiecare angajat poate primi până la 10 tone de lignit. Cererile se depun la locul de muncă al fiecărui angajat. Este de amintit că minerii și energeticienii au încasat deja prima de combustibil sub formă de tichete cadou.
Și tichetele de vacanță se distribuie conform calendarului stabilit de către administrația Complexului Energetic Oltenia. Fiecare salariat din minerit și din sectorul energetic are dreptul la un voucher de vacanță. Această facilitate a fost negociată între sindicate și administrația companiei și a fost trecută în Contractul Colectiv de Muncă. Primele vouchere de vacanță au fost distribuite începând cu jumătatea lunii martie.
Procesul de acordare a tichetelor continuă, în funcție de solicitările depuse de angajați, la administrația companiei energetice. Mai mult de jumătate din vouchere au fost deja distribuite. Încărcarea cardurilor cu valoarea tichetelor de vacanță se face lunar în limita unui plafon de 2,8 milioane de lei. Plafonul poate să fie depășit de la o lună la alta. Astfel, sunt șanse va acțiunea de distribuire la cerere a ticherelor de vacanță să se încheie mult mai devreme decât se estimase inițial.
Voucherele de vacanță se acordă numai în sectorul bugetar și la anumite companii ale statului. În sectorul privat nu se acordă astfel de facilități, cu toate că a fost cerut an de an acest lucru. Tichetele pot fi utilizate pentru serviciile de cazare și masă, însă numai pe teritoriul țării. Sunt valabile un an, însă perioada de valabilitate a fost prelungită de fiecare dată.
De tichete vor beneficia și noii angajați, însă cele 600 de angajări de la Complexul Energetic Oltenia au fost amânate până la jumătatea lunii mai.
În mod normal, compania energetică ar fi trebuit să funcționeze de la 1 mai cu un plus de 600 de angajați în sectorul minier. A fost nevoie de o amânare scurtă a procesului de angajare de personal. Potrivit conducerii companiei energetice, a fost nevoie de realizarea instructajelor pentru personalul respectiv, având în vedere specificul activității și condițiile speciale în care urmează să își desfășoare activitatea. De asemenea, trebuie să fie acordat și echipamentul de protecție necesar. Cei 600 de angajați vor beneficia de toate drepturile conform contractului individual și colectiv de muncă de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a precizat că 400 de persoane vor fi încadrate din data de 9 mai și diferența de 200 din data de 16 mai. Viitorii angajați au nevoie și de echipament de lucru.
Andrei Merfu