O lună animată la Complexul Energetic Oltenia! Vor avea loc noi proteste, dar și negocieri între sindicatele din Complexul Energetic Oltenia.
O nouă ședință între sindicatele și administrația Complexului Energetic Oltenia va avea loc la sediul companiei, la sediul Sucursalei Miniere. Ultima ședință a fost un eșec, dat fiind faptul că administrația Complexului Energetic Oltenia nu a pus la dispoziția sindicatelor Planul de restructurare și decarbonare. Era una din promisunile făcute de șefi companiei la începutul săptămânii trecute, practic la debutul negocierilor pentru viitorul contract colectiv de muncă.
Nu numai că nu s-au ținut de cuvânt și nu au trimis Planul de restructurare federațiilor reprezentative, dar la următoarea ședință nu au motivat de ce nu au făcut acest lucru. A fost și motivul pentru care reprezentanții Federației Naționale Mine Energie s-au ridicat și au părăsit sala. După câteva minute, ședința a fost oprită. Urmează să fie reluate discuțiile pe marginea Planului de restructurare și, ulterior, să debuteze și negocierile pentru noul contract colectiv de muncă de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.
Este de amintit că Planul de restructurare a fost avizat de către Comisia Euopeană luna trecută. Cu toate acestea, administrația Complexului Energetic Oltenia nu a trimis sindicatelor o copie a Planului sau partea care poate fi făcută publică. Planul propune închiderea de grupuri energetice și de cariere miniere și reducerea la jumătate a numărului de angajați în următorii 4 ani.
Este de precizat că e nevoie de negocieri și pentru contractul colectiv de muncă, dat fiind faptul că actualul contract expiră pe 1 aprilie. Mai este și varianta prelungirii cu un an a actualului Contract Colectiv de Muncă. Sindicatele nu își doresc însă acest lucru, având în vedere că mai este totuși destul timp până când va expira actualul Contract colectiv de muncă. În plus, dacă se va ajunge rapid la o înțelegere pe tema creșterilor de venituri, atunci nu va fi vreo problemă cu privire la semnarea documentului care reglementează drepturile și obligațiile angajaților din Complexul Energetic Oltenia. Mai este o lună și jumătate la dispoziția părților pentru a negocia și semna contractul colectiv de muncă. Așadar, este timp destul să fie puse la punct condițiile în care va fi semnat documentul. Totul depinde de procentul la care se va ajunge cu privire la majorarea de salarii.
Proteste pentru pensionarea anticipată
Noi proteste pentru pensionarea anticipată la Complexului Energetic Oltenia vor avea loc săptămâna aceasta. Sindicaliștii au în continuare aprobare de la Primăria Târgu Jiu pentru a picheta sediul Prefecturii Gorj. Protestul este programat marți și joi, de la 16.00 la 17.30. Minerii și energeticienii cer de peste un an modificarea legislației, în așa fel încât să se poată pensiona mai devreme. Este vorba de o reducere a vârstei de pensionare cu 13 ani pentru angajații din producție. Astfel, personalul se va putea pensiona la vârsta de 52 de ani, dacă are o vechime în domeniul energetic de 25 de ani. A fost adoptată Legea 197/2021 pentru condițiile speciale de muncă în sectorul minier și energetic. Actul normativ trebuie să fie însă modificat pentru a se putea aplica. Legea 197 din 2021 a fost folosită deja pentru a introduce condiții speciale de muncă, însă nu este luată în calcul pentru pensionarea angajaților care au vârsta de 52 de ani și vechimea de 25 de ani în domeniu. Totul depinde acum de parlamentari și de noua lege la care aceștia lucrează.
Andrei Merfu