Cât mai rezistă CEO cu 11.000 de salariați?

Adaosul la salariul de bază la Complexul Energetic Oltenia va fi negociat săptămâna aceasta la sediul companiei. Se va reuni Comisia de negociere a Contractului Colectiv de Muncă. Principala temă a negocierilor se referă la adaosul la salariul de bază și semnarea unui act adițional.


La negocieri au fost invitate: Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers, Federația Națională Mine Energie, Federația Energetica și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie.
În cazul în care se va ajunge la un acord pentru suma care se va adăuga la salarul de bază, atunci va fi semnat un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă. Acesta va fi depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj și va produce efecte de la 1 ianuarie 2022.


Totodată, minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia încasează în această săptămână ultimele venituri din 2021. Potrivit administrației companiei, în data de 22 decembrie va fi achitat avansul salarial. Astfel, va fi încheiată acordarea tuturor drepturilor salariale și de altă natură pentru cei peste 11.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia.


În luna decembrie, personalul CEO a avut cele mai mari venituri raportat la celelalte luni. Pe lângă salariu a fost acordată o primă de Crăciun de 1.550 de lei și una de Moș Nicolae în valoare de 100 de lei pentru fiecare copil.
Sunt venituri care ar putea să devină o amintire la un moment dat, mai ales dacă va fi aprobat Planul de restructurare și decarbonare de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Planul este valabil până în anul 2026. Așadar, ar putea fi ultimele negocieri la Contractul Colectiv de Muncă pentru un număr atât de mare de angajați. Până în anul 2026 vor mai rămâne 4.500 de salariați. Prin urmare, 6.500 de mineri și energeticeni nu se vor mai regăsi în companie peste 5 ani. Este un număr uriaș de persoane care vor ieși din sistemul energetic și de pe piața muncii din județul Gorj. Nu se știe câți din cei care vor pleca din CEO vor deveni pensionari și câți vor fi șomeri. Cert este că firma nu va mai arăta peste 5 ani așa cum arată în momentul de față.


Tăvălugul închiderii sau reducerii activității în minerit va trece peste tot județul Gorj și zeci de mii de familii vor avea de suferit ca urmare a acestui lucru. Mii de oameni vor continua să plece din județ, în lipsa unor oferte competitive pe piața muncii legat în special de nivelul de salarizare.
Vor fi foarte mulți mineri și energeticieni care vor alege să plece în alte județe sau în afara țării, dacă nu le va fi oferită varianta pensionării la o vârstă decentă, raportat la condițiile de muncă.


Sunt multe întrebări fără răspuns în momentul de față la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Nu se știe când va fi aprobat Planul de restructurare și decarbonare. Nu se știe cine va realiza noile investiții și în cât timp. Nu a fost comunicat nimic pe marginea noilor investitori care vor să se implice în investițiile anunțate de companie. Este vorba de parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze naturale.


Nu se știe de ce compania angajează personal, dacă în derulare este un plan de reducere a numărului de angajați. Nu se știe nici câți se vor putea pensiona de la Complexul Energetic Oltenia și cu ce dată.
Sunt multe întrebări fără răspuns în momentul de față, iar viitorul economic al Gorjului este sub semnul întrebării.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *