Ultimele informații arată că, la nivelul Complexului Energetic Oltenia, vor mai rămâne doar 3 grupuri energetice. Sigur că nimeni nu știe exact cum va arăta Planul de restructurare și decarbonare. Este știut că este disponibilă doar prima variantă a Planului de restructurare, care a fost postată sub forma unui rezumat de 17 pagini pe site-ul Complexului Energetic Oltenia. Cu toate acestea, Planul are foarte multe variabile la capitolul financiar. Din acest motiv, a fost respins de către Comsia Europeană în prima sa variantă.
Planul de restructurare prevede închiderea etapizată a cinci grupuri energetice și externalizarea Sucursalei Craiova II – cu cele două grupuri aferente.
Închiderea etapizată va avea loc în paralel cu investițiile în grupurile pe gaze naturale și cu construirea unor parcuri fotovoltaice.
Planul de restructurare și decarbonare prevede investiții în unități noi de producție, cu o capacitate instalată cumulată de până la 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița, cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni, cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze natural, cu o capacitate instalată totală de până la 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.
Pe marginea primei variante din Planul de restructurare și decarbonare trebuie să fie făcute câteva observații. Au apărut câteva elemente noi de când acesta a fost publicat. În primul rând, a crescut exponențial prețul certificatelor de CO2. În prima variantă a fost trecut un preț maxim de 35 de euro. Anul acesta s-au cumpărat certificate de CO2 și cu 47 de euro bucata. În momentul de față, prețul este de 52 de euro și nu sunt deloc tendințe de scădere. Din contră, se vehiculează pentru anul viitor un preț de 70 – 80 de euro, cu perspectiva 120 de euro. Depinde și câte certificate vor mai fi retrase de pe piața de specialitate de către Comisia Europeană.
Retragerea de pe piață a certificatelor de CO2 va echivala cu o creștere a prețului. Prin urmare, nu este exclus ca prețul să fie unul mult mai mare decât cel plătit în acest an. Așadar, va fi nevoie și de mai mulți bani decât în 2021 pentru plata taxei de poluare. Problema este că în 2021 s-au plătit 8,2 milioane de certificate, iar anul viitor peste 10 milioane de certificate, dacă se va respecta Bugetul de venituri și cheltuieli și producția propusă anul acesta. Adică, la un preț de 50 de euro per certificat, suma plătită ar putea ajunge la peste o jumătate de milliard de euro. Cine va da acești bani companiei, pentru că Guvernului îi va fi foarte greu?
În al doilea rând, trebuie făcută observația că la nivelul Complexului Energetic Oltenia nu vor mai putea fi construite grupuri pe gaze naturale decât în parteneriat public – privat. Așadar, CEO va trebui să găsească investitori care să vină cu fonduri pentru realizarea grupurilor pe gaze naturale de la Turceni și de la Ișalnița.
În al treilea rând, a mai apărut știrea că în următorul an CEO ar putea să rămână fără 5.000 de angajați, prin aprobarea scăderii vârstei de pensionare. Și nu este exclus ca în continuare să se modifice și alți parametri care să influențeze Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia.
Andrei Merfu