Complexul Energetic Oltenia are un an foarte greu în față. De fapt 11 luni, pentru că prima lună din an a trecut și se începe din februarie. Bugetul de Venituri și Cheltuieli nu este definitivat, dar se cunosc în mare coordonatele. Acesta depinde în mare măsură de sprijinul oferit de către stat și va fi foarte greu fără ajutoarele financiare venite din partea Ministerului Finanțelor, în baza Memorandumului aprobat anul trecut de către guvern. Este vorba de un Memorandum în baza căruia compania va putea să primească peste 1,3 miliarde de lei pentru a se restructura, astfel încât să plătească peste 5 ani mai puține certificate de CO2 și să funcționeze mult mai eficient.
Și Complexul Energetic Oltenia trebuie să pună jumătate din sumă și va fi foarte greu de făcut rost de peste un miliard de euro, banii neputând să pice din cer sau să fie luați cu împrumut de la sectorul bancar. Sunt deja foarte multe credite în derulare și din bănci nu va mai putea fi luat ceva, dacă nu vor fi disponibile bunuri care să poată să fie gajate. Aproape toate bunurile mobile și imobile ale Complexului Energetic Oltenia sunt puse garanții în bănci pentru creditele deja accesate pentru realizarea tuturor investițiilor de până acum.
Cele mai importante dintre investițiile de la Complexul Energetic Oltenia au vizat, după cum se cunoaște, reducerea emisiilor de noxe de la grupurile enrgetice. În acest sens au fost construite celebrele instalații de desulfurare, o obligație chiar în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. Cu mare greutate și cu peste un miliard de euro, complexurile energetice de la Turceni, Rovinari și Craiova și apoi Complexul Energetic Oltenia au reușit să construiască instalațiile care au redus poluarea și care au încadrat colosul enegetic în normele de mediu cerute de Uniunea Europeană.
Este însă nevoie și de mai multe investiții și toate vor avea nevoie de aviz din partea Comisiei Europene. Vor fi investiții care să asigure funcționarea pe mai departe a Complexului Energetic Oltenia, indiferent de sursa de producere a energiei electrice. Totul va depinde de profesionalismul celor care au mai rămas la companie, să asigure transformarea și continuitatea activității.
Complexul Energetic Oltenia va trebui să devină o companie flexibilă și care să continue să producă energie electrică. Vor fi mai puține capacități pentru producția de energie pe bază de cărbune și va trebui să se stabilească dacă se va putea produce energie electrică din alte surse, respectiv unele regenerabile. Numai în acest context Complexul Energetic Oltenia va avea șanse de supraviețuire pe piața de energie. Va trebui să investească și într-un departament de cercetare și să propună noi soluții mai puțin poluante chiar și pentru grupurile pe bază de cărbune, pentru a asigura un viitor și pentru acestea, posibil instalații de captare a CO2 sau de gazeificare a cărbunelui.
Cert este că trebuie să fie făcut ceva și orice lună de întârziere este în dezavantajul Complexului Energetic Oltenia. Este limpede pentru toată lumea că viitorul cărbunelui, cel puțin în formula actuală, este decis. Decarbonarea va continua și se vor închide tot mai multe cariere miniere și grupuri pe bază de cărbune.
Până când își va pune în aplicare planurile de viitor, Complexul Energetic Oltenia trebuie să continue sau să înceapă să vândă energie electrică pentru a face rost de bani, să achite salarii și taxe. Banii nu vor cădea din cer la CEO.
Andrei Merfu