Angajații Complexului Energetic Oltenia au așteptări mari din partea liderilor de sindicat anul acesta și, implicit, din partea administrației colosului energetic. Compania a bifat un nou an cu pierderi și va trebui să găsească soluții de continuare a activității și în 2021. Este necesară continuarea activității de bază. Este vorba în primul rând de activitatea de extracție și preparare a cărbunelui pentru termocentralele din Gorj și din Dolj.
În lipsa unei producții și a unor livrări constante de cărbune, activitatea termocentralelor va fi grav afectată. Este de la sine înțeles că nu poate exista activitate energetică la nivelul termocentralelor pe bază de cărbune în lipsa combustibilului.
Astfel, o atenție sporită va trebui să fie acordată anul acesta carierelor de cărbune. Va fi necesară continuarea programelor de expropriere. Au fost ani de mari întârzieri în aproape toate subunitățile miniere și s-a ajuns la limita maximă în privința asigurării fronturilor de lucru. Au fost aprobate în ultimii doi ani o serie de Hotărâri de Guvern care vor ajuta multe din cariere să își deschidă fronturi de lucru și să avanseze cu utilajele către alte rezerve de lignit. Prin urmare, va putea fi asigurată, cel puțin teoretic, producția de lignit stabilită la nivelul Direcției Miniere și implicit în bugetul pe acest an.
Al doilea lucru care trebuie să fie realizat în ceea ce privește activitatea de minerit este mentenanța și modernizarea utilajelor. Fără lucrări serioase prin care excavatoarele și alte categorii de utilaje să poată să funcționeze optim, nu se va putea realiza mare lucru. A doua componentă a lucrărilor de reparații și investiții va trebui să fie legată și de asigurarea circuitelor de benzi transportoare. În multe cariere miniere este necesar ca benzile de transport cărbune și steril să fie nu numai reparate sau peticite, ci înlocuite cu totul. Și celelalte componente sunt supuse unei uzuri intensive și e necesar ca și asupra componentelor să se intervină pentru a se evita accidentele de muncă apărute în urma unor posibile improvizații.
Poate pe primul loc în privința activității Direcției Miniere ar trebui să fie așezată resursa umană. În sectorul miniere din Complexul Energetic Oltenia se află în continuare cei mai mulți salariați din cadrul companiei. Este vorba de peste 8.000 din cei 12.000 de salariați din CEO. Sunt și aici necesare măsuri pentru pregătirea angajaților care vor rămâne în activitate și în următorii zece ani. Vor trebui aduse forțe proaspete și tinerii salariați vor trebui să fie pregătiți de angajați cu experiență. Va trebui să se umble și la salarii pe trepte corecte, dar și la îmbunătățirea condițiilor de muncă.
Nu în ultimul rând, administrația companiei și mediul politic, parlamentarii, ministerul de resort și guvernul trebuie să colaboreze pentru găsirea de soluții de asistență socială și pensionare cu acordare de venit de completare, pentru ca minerii și energeticienii să nu fie lăsați pe drumuri.
În privința termocentralelor, aici au avut loc cele mai consistente investiții din ultimii ani. Grupurile energetice au tot beneficiat de investiții majore pentru atingerea indicatorilor de mediu. Prioritatea administrației va trebui să fie finalizarea grupului energetic numărul 5 de la Rovinari și construirea de alternative pentru grupurile pe bază de cărbune. Este vorba de grupuri pe gaze naturale sau parcuri fotovoltaice sau chiar preluarea unor capacități hidro nefinalizate, în măsura în care acest lucru va fi posibil.
Andrei Merfu