Urmează ani cu pierderi sau cu plus la Complexul Energetic Oltenia?

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va costa peste 3 miliarde de euro. Este o sumă uriașă care nu este la îndemâna companiei. Sunt țări care nu pot face rost de o asemenea sumă. Cert este că, în condițiile în care Comisia Europeană va aproba Planul de restructurare, colosul energetic va trebui să dispună de aproape 1,5 miliarde de euro. Banii vor fi utilizați pentru cofinanțarea unor investiții și punerea în aplicare a Planului de restructurare și decarbonare 2021 – 2025. Complexul va primi și peste 1,3 miliarde de euro de la Guvern. Sumele vor fi pentru plata certificatelor de CO2 și pentru realizarea de investiții. Sunt foarte mulți bani care vor intra în conturile societății sau care ar trebui să intre. În lipsa acestor finanțări, Complexul Energetic Oltenia nu va putea să se restructureze și să facă acele investiții pe care le-a anunțat: grupuri pe gaze și panouri fotovoltaice. În timpul în care compania va trebui să alimenteze cu bani investițiile anunțate, va trebui să achite salarii, furnizori, taxe și impozite, reparații utilaje, echipamente, exproprieri și să își continue activitatea de fiecare zi.

Plan costisitor


Potrivit Complexului Energetic Oltenia, Planul de decarbonare care urmează să fie implementat în perioada 2021-2026 presupune diversificarea mixului energetic prin introducerea de energie regenerabilă și cu gaze în portofoliul companiei:
• Construcția a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 725 MW, după cum urmează: – Construcția unui parc fotovoltaic pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari; – Construcția unui parc fotovoltaic pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Turceni; – Construcția unui parc fotovoltaic pe depozitele de zgură și cenușă închise din SE Ișalnița; – Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară la cariera Tismana; – Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară cariera la Tismana 2; – Construcția unui parc fotovoltaic pe halda exterioară la cariera Pinoasa; – Construcția unui parc fotovoltaic pe halda exterioară la Bohorel; – Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară la Rovinari Est.
• Reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10 MW de la SE Turceni;
• Construcția unei centrale electrice de circa 475 MW pe gaz natural la SE Turceni
• Construcția unei centrale electrice de circa 850 MW pe gaz natural la SE Ișalnița.

Intenția CE Oltenia și a statului român este să finanțeze Planul de decarbonare din Fondul de modernizare prevăzut la articolul 10d din Directiva 2018/410/UE de modificare a Directivei 2003/87/CE – EUETS. Capacitatea totală instalată de producție energie electrică va ajunge de la 3.570 MW în 2020 la 3.094 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 53% din total capacitate.

Emisia specifică la nivel de companie se va diminua de la 0.82 tCO2/ MWh în 2020 la 0.74 tCO2/ MWh începând cu anul 2025, atingând 0.51 tCO2/ MWh începând cu anul 2026, reprezentând o reducere de ~38%.
Mai este și întrebarea ce se va întâmpla dacă prețul certificatelor de CO2 va exploda după 2026 încolo. Practic, reducerea numărului de certificate de CO2 nu se va resimți și va fi anulată de explozia de preț. În consecință, CEO va fi în același punct ca acum. Diferența va fi că va avea la îndemână grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice care îi vor permite să producă, în anumite perioade, la un preț de cost foarte mic, raportat la grupurile pe bază de cărbune. Și va avea și mai puțin de jumătate din salariații pe care îi are acum, adică peste 5.000.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *