2021, an decisiv pentru angajații CEO

Sindicatele din Complexul Enegetic Oltenia ar trebui să fie mai puțin relaxate la final de an. Având în vedere că urmează sărbătorile de iarnă, cam toată lumea este relaxată. Ar fi o scuză…Sindicaliștii trebuie să fie în priză pentru anul următor. A fost însă un an greu pentru Complexul Energetic Oltenia, cel puțin din punctul de vedere al vânzărilor de energie electrică. Acestea au fost la un nivel foarte scăzut în primul semestru al acestui an. Compania a avut la un moment dat o medie zilnică de numai 300 – 400 de MWh, iar nivelul vânzărilor s-a reflectat în mod direct în încasări.


Șansa administrației Complexului Energetic Oltenia a fost că a avut la dispoziție un ajutor de salvare în valoare de 251 de milioane de euro. Banii au venit de la Ministerul Finanțelor, prin Trezoreria de Stat. Au fost banii destinați plății certificatelor de CO2. Nu toată suma a fost consumată pentru taxa de poluare. Motivul este legat de faptul că în primăvară s-a produs în mod aproape inexplicabil o scădere progresivă a prețului la certificatele de CO2. La un moment dat, acestea se vindeau și cu 14 – 16 euro bucata. A fost o bună ocazie pentru Complexul Energetic Oltenia să facă economie și să mai rămână cu zeci de milioane de euro din împrumutul total.


În contextul în care au mai rămas bani de la certificatele de CO2 și mai ales al încasărilor slabe din vânzările de energie, administrația Complexului Energetic Oltenia a avut la dispoziție bani pentru desfășurarea activității curente. Lipsa lichidităților este una din problemele cu care se confruntă de regulă marile companii. Astfel, milioanele de euro economisite din activitatea de achiziție a certificatelor de CO2 au fost utilizate inclusiv pentru plata salariilor și pentru plata unor taxe și a furnizorilor.
Așadar, nu au fost sincope în privința asigurării veniturilor pentru cei peste 12.000 de mineri și energeticieni și toată lumea și-a luat la timp lefurile și celelalte bonusuri. Împrumutul de la stat a reprezentat un colac de salvare.


În 2021 ar urma să vină încă un împrumut de 240 de milioane de euro. Este o sumă care ar trebui să acopere costurtile cu certificatele de CO2. Prețurile nu mai seamănă însă cu cele din primăvară. Astfel, costurile cu achiziția unui certificate de CO2 s-au dublat acum, față de luna martie a anului acestuia: de la 15 euro în luna martie 2020 s-a trecut de 30 de euro în luna decembrie. Acest lucru va însemna că toți banii din împrumut, dacă acesta va fi accesat, vor fi utilizați pentru plata taxei de poluare.


Prin urmare, nu ar fi exclus să nu mai fie economii și bani rămași pentru a asigura alte cheltueili, dacă vânzările de energie vor fi tot slabe și în 2021. Aici va trebui să intervină managementul Complexului Energetic Oltenia și să echilibreze situația economică a companiei. Misiunea sindicatelor va fi în 2021 să maximizeze veniturile salariaților și să le conserve pe cele actuale în primul rând. Nu este exclus ca liderii de sindicat să încerce chiar și o creștere de salarii, care, în contextual dat, pare imposibilă.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *