Speranțe deșarte sau pensionări garantate la CEO?

Angajații Complexului Energetic Oltenia și-au pus toate speranțele în legea care ar trebui să scadă vârsta de pensionare și care introduce condiții speciale de muncă. Este un act normativ care a modificat Legea pensiilor și în care nu credea nimeni la început. A fost o inițiativă pentru angajații Complexului Energetic Hunedoara și în special pentru minerii din Valea Jiului. Proiectul de lege a trezit interesul minerilor și energeticienilor din Oltenia și a fost preluat de o parte a sindicatelor și a clasei politice.
Nimeni nu a crezut că o astfel de lege va trece de Camera Deputaților, va ajunge la promulgare și va fi publicată în Monitorul Oficial. Legea a trecut tacit de Senat și a ajuns la comisia de specialitate din Camera Deputaților. Aici au fost numeroase dezbateri, cu propuneri de amendamente din partea USR și a PSD. Cele ale PSD au fost respinse și au fost acceptate cele de la USR.


Cei de la PNL nu au privit cu ochi buni legea promovată de colegii lor de coaliție, respectiv cei de la USR, aliații pe vremea respectivă. Discuțiile au fost aprinse și îndelungate. Nici la Comisia de muncă nu a crezut nimeni că Legea va trece de plen, mai ales după ce s-a tot așteptat după punctul de vedere al guvernului. Ei bine, guvernul s-a opus în totalitate unui astfel de proiect de lege, fiind invocat impactul bugetar uriaș al unei astfel de legi. Numai pentru Complexul Energetic Oltenia era nevoie de câteva zeci de milioane de euro pentru plata retroactivă a contribuțiilor la bugetul de stat. Suma vehiculată a fost ba de 100, ba de 80 sau 40 de milioane de euro.
Reprezentanții guvernului au anunțat că nu vor fi disponibile vreodată asemenea sume pentru Complexul Energetic Oltenia. Practic, guvernul nu avea cum să ofere un asemenea ajutor companiei, putând fi considerat un fel de ajutor de stat. A fost cazul sumelor plătite companiei pentru plata certificatelor de CO2.


Complexul Energetic Oltenia nu a avut fonduri pentru a achita taxa de poluare și a primit de la guvern, în ultimii doi ani, sute de milioane de euro. Pentru că era vorba de ajutoare de stat, s-a convenit ca ajutorul de salvare să fie transformat în ajutor de restructurare. Prin urmare, s-a ajuns la concluzia că banii nu pot fi rambursați și este nevoie de un Plan de restructurare. Acesta trebuie să fie aprobat de Comsia Europeană. Prima variantă a Planului de restructurare a fost desființată de Comisia Europeană, care a cerut refacerea documentului.


Nici până în momentul de față nu a mai fost primită aprobarea pentru Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Planul prevede inclusiv reducerea numărului de salariați. Până în 2026 vor rămâne 4.500 de mineri și energeticieni. Scăderea va fi una dramatică până în 2029. Este vorba de numai 2600 de angajați. Cert este că, vrea nu vrea, cu sau fără Plan, Complexul Energetic Oltenia și-a propus oricum reducerea numărului de salariați pentru că se va renunța la carierele miniere și la grupurile energetice pe bază de cărbune.


Prin urmare, chiar dacă mai au ani buni până la pensie, angajații vor fi scoși treptat din sistem și vor deveni șomeri. Din acest motiv, lumea își pune toate speranțele în pensionarea în baza noii legi. Aceasta a scăzut vârsta de ieșire la pensie la 52 de ani. Mai este o condiție de vechime în domeniul de 25 de ani și un stagiu de cotizare de 30 de ani. Dacă nu vor fi scoși la pensie, atunci angajații Complexului Energetic Oltenia vor deveni șomeri. De ce are nevoie Gorjul: de șomeri sau de oameni cu un venit lunar cert?

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *