Socoteala și negoțul

Toată lumea știe că n-avem un guvern cu acte-n regulă, ceea ce se traduce printr-un soi de instabilitate politică. La cum e România, asta înseamnă haos din toate punctele de vedere. Sanitar, nici nu mai are sens să descriem…


Sunt negocieri intense, în perioada asta, între social-democrați și liberali. Deși poate nu pare serios, să știți că blocajul major este dat taman de nominalizarea premierului noii alianțe.


Duminică a avut loc o nouă întâlnire între PNL și PSD. Rezultatul? Cam în dungă. Luați și vă dumiriți voi.


Avem mai întâi poziția lui Marcel Ciolacu: „Urmează să mergem la preşedintele României cu două variante şi să stabilim. Ştiţi foarte bine că preşedintele României este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze primul ministru. (…) Este varianta, prima – prin rotaţie, preşedinţii celor două partide. Vom vedea şi varianta agreată de către preşedinte. (…) Eu aş dori ca fiecare să ne respectăm atribuţiile constituţionale pe care le avem. Asta este abordarea pe care eu o am.” Ce ne spune asta? Că nu s-a ajuns la o înțelegere.


Avem apoi poziția lui Florin Cîțu: „În ceea ce priveşte premierul, noi am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi le vom anunţa public (…) Decât să apară tot felul de informaţii pe surse, când avem o concluzie, vom prezenta (…) Încă nu avem o dată. Astăzi – mâine va trebui rezolvată problema premierului. Sunt mai multe variante de premier (…) Vom face o şedinţă la partid pentru a aproba forma finală a programului de guvernare. Noi am agreat că mâine va fi forma finală a programului de guvernare. După aceea urmează protocolul coaliţiei de guvernare.” Este că nu s-au înțeles băieții și că mingea ajunge la arbitrul Iohannis? Este.


Personal, cred că varianta Ciucă este singura agreată de PSD. Evident, cu premier dat de PNL. De președinte, nici nu mai încape vorbă că este de acord cu desemnarea ministrului Apărării Naționale ca premier. Este vis.
Ce nu țin minte să fi funcționat vreodată în ultimii ani (cel puțin) este faza cu președinte de partid aflat la guvernare în persoana lui X și cu premier în exercițiu în persoana lui Y. Ultimul exemplu, Dragnea și premierii „rotativei” forțate – Grindeanu, Tudose. Plus Dăncilă.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *