Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc marti, 9 martie, pe Sfintii 40 de Mucenici. Este vorba despre cei 40 de soldati romani, omorati pentru credinta lor in vremea imparatului Licinius.
Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei.
Conform tradiţiilor, în ziua de 9 martie, toate gospodinele pregătesc mucenici. Mucenicii sunt ca o prăjitură, cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă, cu mirodenii şi nucă. Mucenicii sunt apoi împărţiţi rudelor, vecinilor, oamenilor sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru recolte bogate.
Se mai spune că, în această zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui. De asemenea, sărbătoarea mucenicilor este strâns legată şi de momentul anului în care sătenii îşi pregăteau pământul pentru un nou an agricol.
Obiceiul de a bea de Mucenici 40 sau 44 de pahare cu vin, la începutul anului agrar, este o reminescenţă a sărbătorilor bahice ale Antichităţii.
Oamenii credeau că vinul băut se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi putere de muncă. Dacă cineva nu putea să bea 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin.