Creștinii ortodocși sărbătoresc în fiecare an, pe 2 februarie, Întâmpinarea Domnului. Această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea populară de Ziua Ursului. Este una dintre cele mai vechi sărbători religioase.
Istoria acestei sărbători ne-a fost prezentată astăzi de preotul paroh de la Parohia Hirișești, Ioan Paul Popescu. Acesta relatează că Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie dedicat lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.
Ioan Paul Popescu, preot paroh Parohia Hirișești
Potrivit scrierilor creștine, în acea vreme, Părintele și dreptul Simeon, care este prăznuit pe 3 februarie, trăia în Ierusalim. Lui i s-a prorocit că nu va muri până nu va vedea pe Mesia cel promis. Prin har de sus, Sf. Simeon s-a dus la Templu chiar când Sfânta Fecioară Maria și Dreptul Iosif veneau cu Pruncul Iisus să împlinească Legea.
Ioan Paul Popescu, preot paroh Parohia Hirișești
Preotul spune că în această zi de sărbătoare este bine ca femeile să ducă prunci spre închinare la Biserică. Când copilul face 40 de zile după naştere, mama îl aduce la Biserică ca şi „Mama lui Iisus”. În numele familiei, ea îl dăruieşte ca ofrandă lui Dumnezeu şi-l închină la altar.
Ioan Paul Popescu, preot paroh Parohia Hirișești
În această zi, oamenii respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri. Credincioșii merg la biserică cu colivă și bucate, care sunt date de pomană după ce sunt sfințite de preot. Tot în această zi, anumite activități trebuie evitate pentru a nu atrage ghinion și probleme asupra casei și familiei. Se spune că nu este bine să te cerți cu cineva, că nu se coase, nu se tricotează, nu se spală, nu se croșetează, și nu se mătură gospodăria. De asemenea, nu ai voie să calci rufe.
În tradiția populară, Întâmpinarea Domnului reprezintă și un reper pentru prevederea timpului calendaristic. Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni.
Casiana Hîncu