Unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia cere introducerea de urgență a sporurilor în salariul de bază. Nelu Roșca, președintele Sindicatului Liber al Carierei Miniere Roșiuța, Motru, susține că prioritară la negocierea Contractului Colectiv de Muncă este includerea sporurilor în salariul de bază pentru ca acestea să nu dispară în momentul în care compania va înregistra pierderi. Iar reducerile de venituri ar putea ajunge până la 45%, dacă nu vor fi luate măsuri cu sporurile permanente acordate de angajator. Complexul Energetic Oltenia intră sub incidența Legii bugetului de stat, fiind o companie deținută de stat prin Ministerul Energiei. Legea interzice acordarea de sporuri și bonusuri la companiile cu pierderi. CEO a fost pe profit în ultimii 2 ani. Anul acesta sunt probleme în ceea ce privește producția de energie și prețul mai mic al megawatului.
„Prioritar în această negociere în acest Contract Colectiv de Muncă este securizarea veniturilor. Văd că lumea a uitat că această companie, având capital de stat, intră sub incidența Legii 196 și, dacă se va înregistra cu pierderi cumulate pe câteva luni, salariații sunt pasibili să piardă 45% din venituri. Noi, partea sindicală, avem obligația ca în procesul acesta de negociere al Contractului tot ce înseamnă spor cu caracter permanent plus adaosul să fie introdus în salariul de bază, să fie securizat. Dacă compania va înregistra pierdere și ne uităm la cât este producția de cărbune și cât este producția de energie vândută, vedem veniturile și cheltuielie, deci i-am rugat să ia măsurile astea interne, să lase legătura cu politicul, că facem un fel de protecție socială, să trăiască toată lumea…Dar să nu ajungem ca peste o săptămână să murim toți, să ajungem într-o situație catastrofală, pentru că știm cu toții: e acest Plan de restructurare. De ce să fie decalate termenele, să fie revizuit și adaptat la realitățile de astăzi. Sunt componente în Plan care nu mai sunt de actualitate. Plecarea la pensie nu este restructurare. Nu se face niciun fel de reorganziare structurală”, a declarat Nelu Roșca, președintele Sindicatului Liber Roșiuța.
Este de amintit că federațiile sindicale reprezentative din Complexul Energetic Oltenia solicită o întâlnire cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe tema situației companiei care are 9.000 de angajați. O adresă semnată de Dumitru Pârvulescu, președintele FNME și Adrian Marciuc, lider în cadrul Federației „Univers” solicită intervenția de urgență a ministrului pentru a rezolva problemele cu care se confruntă producătorul de energie. CEO are în implementare un Plan de restructurare, iar în acest moment sunt în derulare negocieri pentru Contractul Colectiv de Muncă. „Reprezentanții federațiilor reprezentative la nivelul Complexului Energetic Oltenia SA vă solicită o întâlnire urgentă între membrii Directoratului societății și membrii comisiei de negociere a contractului colectiv de muncă, la sediul Ministerului Energiei. Prezența dumneavoastră la această întâlnire poate identifica soluții la problemele cu care se confruntă compania și salariații acesteia, respectiv:
- Proiectul BVC 2024 al CE Oltenia aflat în dezbatere publică, cu privire la efectele modificării cantităților de energie reglementată prin MACEE, inclusiv cu privire cheltuielile de natură salarială;
- Termenele de implementare ale programului de decarbonare;
- Actualizarea prevederilor OUG 69/2019 privind măsurile de protecție socială.
- Emiterea urgentă a actelor normative privind exproprierile din perimetrele miniere.
Situația socială și economică a județului Gorj este condiționată în mare măsură de stabilitatea Complexului Energetic Oltenia și de menținerea locurilor de muncă.”, conform adresei care a fost trimisă Ministerului Energiei.
Andrei Merfu