Valeria Berzescu s-a născut pe 27 iunie 1933 în localitatea Tergova, județul Caraș Severin.
Născută într-o familie de dansatori, părinții și alți 4 membri ai familiei, s-a format ca o bună executantă a dansului folcloric. În cadrul programului intitulat “De la moşi la strămoşi”, Valeria Berzescu alături de echipa din Teregova a obținut locul I, în cadrul ediției a-IV-a.
A urmat şapte clase primare în localitatea natală, timp în care a început să fie preocupată de cântecul popular la îndrumarea bunicii ei, de la care a învăţat cântece şi doine ce aveau să devină parte din repertoriul său. Treptat şi-a îndreptat atenţia spre bătrânii satelor din întreaga zonă şi a reuşit să-şi alcătuiască un repertoriu inedit, valoros, autentic.
A început să cânte în public, cu sau fără fond instrumental, cântece vechi care aveau să atragă atenţia specialiştilor nu doar pentru valoarea lor intrinsecă ci şi prin talentul intuitiv cu care Valeria Berzescu le reda în stilul cel mai autentic.
Recunoscută ca un adevărat rapsod, Valeria Berzescu a fost cooptată în diverse formaţii de muzică populară din zonă. Debutul artistic poate fi considerat cel din anul 1954, ca solistă a orchestrei Casei de Cultură din Caransebeş, cu dirijorul Nicolae Purdele. A urmat orchestra Clubului CFR dar mai ales colaborarea cu Doina Banatului alături de care a realizat şi primele imprimări la Studioul de Radio Timişoara în anul 1965, sub bagheta dirijorului Nicolae Perescu.
Diferenţa dintre rapsozii populari şi interpreţii cântecului popular constă în modul în care aceştia percep, păstrează şi redau creaţiile folclorice. Meritul rapsozilor este deosebit de important, ei sunt primii piloni în acest proces de transmitere. Faptul că reuşesc să păstreze nealterate atât cântecele în sine, fie ele doinite sau de joc, cât şi stilul de interpretare, autencitatea în cele mai subtile detalii, îi plasează într-o sferă preţioasă. Valeria Berzescu se încadrează în această categorie, cântecele doinite din zona Caransebeşului pe care le-a făcut cunoscute de-a lungul anilor sunt adevărate exemple de nestemate autentice.
Apariţiile la Televiziunea Română, înregistrările cu Orchestra populară Radio condusă de George Vancu, editarea unui disc la Casa Electrecord – s-au succedat până în anul 1970 în cariera Valeriei Berzescu, în cel mai firesc mod. În acei ani au început şi concursurile care aveau să devină faimoase iar Valeria Berzescu nu le-a ocolit. La prima ediţie a Festivalului “Maria Tănase” de la Craiova (în anul 1969) a obţinut o menţiune iar la prima ediţie a Festivalului “Aurelia Fătu Răduţu” de la Bocşa, locul al II-lea.
A cântat alături de Raveca Săndulescu, Maria Ciobanu, Petre Săbădeanu, Lucreția Ciobanu, în spectacole cu orchestre populare din Valea Jiului. Melodii de mare succes au fost doinele Când pleci bade la pădure, Hai bade pe vale, care poartă amprenta unor creații autentice, solistei fiindu-i apreciate vocea deosebită şi modul original de interpretare.
În anul 2013, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, a primit din partea Asociatia Culturală Făgeţeana “Diploma de excelență”.
ADELIN LOGOFETESCU