PORTRET DE ARTIST- ȘTEFANIA STERE

Simbol al cântecului dobrogean, Stefania Stere s-a născut la Brăila în data de 10.06.1929.A admirat folclorul românesc de mică, astfel că după ce a absolvit liceul Comercial din Brăila, a urmat timp de trei ani, un curs de canto unde a avut-o ca profesor pe Maria Tănase.

Solistă a ansamblului „Perinița” și a orchestrei “Doina Ilfovului” din București, Stefania Stere și-a conturat în timp un stil de muzică original, fiind remarcată de etnomuzicolog Tiberiu Alexandru.

Stilul propriu au purtat-o în spectacole alături de mari nume ale cântecului popular Angela Moldovan, Maria Ciobanu, Lucreția Ciobanu, Justina Băluțeanu etc. De asemenea Stefania Stere participat alături de cunoscuți interpreți la nenumărate turnee în țară și peste hotare (Belgia, Italia, Franța, URSS, Elveția), obținând premii și distincții: Premiul I la Festivalurile internaționale din Austria, Bulgaria și Spaffla, Medalia de aur” (Franta).

Arstista a fost o vajnică culegătoare de folclor, preocupată de “a scotoci” prin zestrea de cânt autentic, păstrat de generațiile de rapsozi populari, lăsănd în urmă o reușită culegere de folclor sub genericul: „Zboară, zboară pescăruș”.

Ștefania Stere a realizat de-a lungul anilor numeroase imprimări la Radio, șa Casa de Discuri Electrecord și în spectacole de televiziune.

Are un repertoriu alcătuit din bijuterii ale folclorului românesc, cum sunt:

Băiețașul meu drag

Bine mi-e cu neamuri multe

Cântă Dunărea

Ce cați bade pe la noi

Ce-ai crezut bade, că-mi pasă

Cu frumosul m-am luat

De-aș fi pasăre să zbor

Leană, Leană, dunăreană

M-a făcut mama să joc

Pandelașul

Zi-i badiță cântecul. etc.

Pentru activitatea de păstrare și promovare a folclorului autentic, în anul 1968 interpreta a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural.

De asemenea Ștefania Stere a mai primit si distincțiile:

Premiul pentru întreaga activitate, acordat de Ministerul Culturii (2001).

Medalia Națională Serviciul Credincios, clasa a III-a (2002)

Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – “arta spectacolului” (2004)

Artista moare pe 5 noiembrie 2011.

ADELIN LOGOFETESCU

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *