NĂSCUTĂ ÎN BAIA DE ARAMĂ, ÎN SPLENDOAREA MUNŢILOR MEHEDINŢILOR, posesoare a unui stil interpretativ extrem de original, Nina Predescu îşi trage “seva” din semeţia munţiilor, altfel nu se explică vocea sa mereu cristalină şi limpede ca apa de izvor; altfel nu-i putem „descifra” priza extraordinară la public, timbrul personal şi sensibilitatea, eleganţa şi trăirea scenică, toate acestea constituind elemente-unicat ale unei cariere cu care foarte puţini solişti se pot lăuda.
Nina Predescu s-a născut în micul orăşel Baia de Arama, unde răzbate mirosul de liliac de la Ponoare, liliac cântat cu mult drag în cântecele ei. Şi-a petrecut copilaria în satul natal Negoieşti, iar adolescența la Turnu Severin. La scurt timp dupa absolvirea liceului s-a căsătorit, aducând pe lume doua fete frumoase, Aura si Alina. Preocupată de creșterea si educarea celor doua fete, cântatul si viata artistică au trecut pe locul doi. După ce s-a stabilit la Râmnicu Valcea, în 1996, iar fetele au mai crescut, şi-a reluat activitatea artistică.
CANTECELE SPECIFICE MEHEDINŢIULUI CAPĂTĂ ÎN VOCEA NINEI UN SUNET APARTE
Vorba dulce şi regionalismele zonei de munte le regăsim în aproape toate piesele sale. De fiecare dată când este solicitată, Nina nu acceptă să cânte decât live, cum puţini solişti au curajul să o facă. Este o cuceritoare, o învingătoare, o mereu surâzătoare, confesându-se că se simte mai aproape de public atunci când dialogheaza cu el. Nina iubeşte dintotdeauna folclorul şi, de-a lungul timpului, a adunat, din toate colţurile ţării, o colecţie impresionantă de costume populare: peste 300. Nina Predescu s-a desprins cu greu de satul natal, plecând la liceul din Turnu Severin. Având reale calităţi vocale şi înclinaţii către muzică, pe lângă orele de curs, Nina şi-a făcut timp pentru cântat. Aşa a luat contact cu scena Casei Armatei, alături de formaţia “Danubius”, condusă atunci de maestrul Ionel Puia, care şi-a pus amprenta asupra carierei sale. Totodată, a întâlnit solişti ca Ileana Ciuculete, Valeriu Sfetcu sau Angelica Stoican, iar odată intrată în această “lume”, a fost fascinată de ea.
NINA PREDESCU A OBŢINUT PRIMUL PREMIU, LA VARSTA DE 16 ANI, la Festivalul Naţional „Cântarea României”. Această primă recunoaştere a talentului său a impulsionat-o şi a determinat-o să fie perseverentă şi să nu se oprească, fiind însă conştientă că „talentul nu este totul, dacă nu eşti sprijinit… nu realizezi nimic”. Mult timp, Nina Predescu a rupt contactul cu lumea muzicii populare, însă a revenit alături de iubitorii de folclor în anul 1996, pe scena din Râmnicu Vâlcea, oraşul unde s-a stabilit împreună cu familia sa – soţul şi cele două fete –, în cartierul Goranu. După niciun an, Nina imprimă primul său album, care s-a bucurat de un real succes. Acest album, intitulat “Hai, nană, la Mehedinţi”, a fost realizat sub bagheta maestrului Ionel Puia şi cu acompaniamentul Orchestrei Doina Gorjului. De atunci, au mai urmat alte şi alte albume, atât individuale, cât şi cântate în duet: “Nunta de la Mehedinţi” – cu regretatul orchestrator Dorel Manea, de la Ansamblul Doina Argeşului; “Să trăieşti, nană, mulţi ani”; “Mândru ai fost, munte cântat” – în duet cu solista Irina Zoican; “La cazanul lui Petrică” – în colaborare cu Orchestra Doina Gorjului, dirijată de maestrul Aurel Blondea; “Liliac de la Ponoare”; “Am un foc la inimioară” ,”Zi, tu, zău că nu-i aşa ,”- realizat împreună cu solistul Vasile Ciobanu; “Mă întorc la mine-n sat”; “Vino, mândro-n grădinuţă” ,”Câţi duşmani mai am şi eu”,
„La mulţi ani, Neam Românesc !”, un album cu două CD-uri, intitulat „Nană viața mea-i frumoasă/Când îs pomii înfloriți” si un Mp3 intitulat “Eu la nimeni nu-s dator”, editat la GS Music Production. Albumul cuprinde 112 de cântece de mare succes, devenite între timp şlagăre şi difuzate de mai toate posturile de radio şi televiziune.
NINA PREDESCU ARE DOUĂ FETE, AURA ŞI ALINA, pe care le iubeşte enorm şi de care este foarte mândră. Niciuna dintre ele nu a urmat-o în ale muzicii, însă Nina este fericită că fiecare şi-a găsit propriul drum. Lumea mirifică a Olteniei, fabuloasă şi plină de lumină prin sufletul ei, mai ales în zona de interferenţă ale judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Dolj, se regăseşte cu candoare în vocea strălucitoare a Ninei Predescu, o solistă aflată la apogeu, în plină maturitate creatoare, ce nu mai are nevoie de vreo prezentare!
Adelin Logofetescu