Sacrificarea porcilor in gospodarii se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar. Anuntul a fost transmis de catre Ministerul Agriculturii catre toate Directiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din tara.
Masura a fost data pentru a verifica prezenta pestei porcine africane la porcii care urmeaza sa fie sacrificati de Sarbatori.
Direcțiile au anunțat primăriile care, la rândul lor, au început să ii instruiască pe oameni.
Insa, regula va fi greu de aplicat deoarece in majoritatea judetelor nu exista suficient personalul sanitar-veterinar.
De exemplu, la nivelul judetului Gorj sunt doar 47 de medici veterinari si peste 73.000 de porci, astfel ca va fi imposibil ca acestia sa poata verifica toate animalele inainte și după sacrificare.
In Olt, situatia este si mai complicata. Acolo, din cauza deficitului de animale, medicii au preferat să se ocupe de alte activități, în alte domenii. În prezent, la nivelul judeţului sunt doar 44 de veterinari.
Aura Pîrvuleț