Localitatea gorjeană Polovragi este binecunoscută în privinţa obiectivelor turistice, fiecare cu spectaculozitate ei, de la Cheile Olteţului, Peştera Polovragi, până la Mânăstirea Polovragi.
În jurul ei se află o padure de castani comestibili, iar în imediata apropiere, Crucea Căpitanului Ursache, amplasată chiar pe platoul aflat deasupra Peşterii Polovragi, la 1.000 de metri altitudine.
Crucea de piatră este un memorial ridicat la 1808 în cinstea unui anume căpitan Ursache despre care se mai ştie doar că era vătaf de plai – şeful plăieşilor care păzeau plaiurile Novacilor. Conducător de obşti, Ursache trebuia să asigure pacea si ordinea în zonă, la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX.
Găsiţi această cruce cu inscripţii slavone în locul numit Piatra Polovragilor, la circa doua ore de mers pe poteca marcată cu punct roşu care porneşte de la Mănăstirea Polovragi.
Locul oferă şi o panoramă deosebită. Aici era cândva cetatea dacică de la Polovragi.
Mic îndrumar: Crucea Căpitanului Ursache se află, la 55 kilometri nord-est de Târgu Jiu, la 23 kilometri de vest de Hurezi si la 32 kilometri sud-est de Rânca. In Polovragi se ajunge pe DN 67 Târgu Jiu – Scoarţa – Bumbeşti Piţic – Polovragi, iar de aici pe DJ655 aproximativ 2 km spre Manastirea Polovragi.
Anamaria Giurea