Având în vedere faptul că elevii se bucură din plin de vacanța mare iar școlile nu mai reprezintă puncte de întâlnire ale polițiștilor cu aceștia, oamenii legii din județul Gorj desfășoară activități de prevenire în cadrul taberelor școlare la care elevii participă.
Astăzi, 8 iulie 2024 au fost desfășurate activități în tabere școlare organizate în comuna Runcu, de către polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Biroului Siguranță Școlară și Serviciului Rutier.
Polițiștii au adresat recomandări pentru prevenirea victimizării minorilor, prevenirea plecărilor voluntare/disparițiilor de minori, dar și pentru prevenirea evenimentelor rutiere.
În acest context, polițiștii i-au informat pe elevi ce reprezintă și ce presupune plecarea voluntară de acasă, au discutat despre motivele pentru care unii copii aleg sa facă pasul acesta, fiind dezvoltate aspecte despre climatul familiar, fuga de eventuale abuzuri fizice sau emoționale, conflicte legate de regulile impuse de părinți, cât și despre reacția părinților față de o anumită situație neplăcută.
Totodată, elevilor le-au fost enumerate câteva dintre riscurile unei plecări voluntare, respectiv expunerea la situații de risc precum exploatare, trafic de minori, diferite accidente, implicarea în activități antisociale, îndepărtarea de prieteni si familie, dificultăți de reintegrare școlară, precum și despre alte asemenea riscuri.
În cadrul discuțiilor purtate, polițiștii împreună cu elevii au venit cu idei și soluții, pentru ca cei mici să poată gestiona anumite situații în care pot fi implicați, fără să recurgă la astfel de gesturi periculoase.
RECOMANDĂRI ÎMPOTRIVA VICTIMIZĂRII MINORILOR
Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
Nu intraţi în anturaje dubioase!
Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.
RECOMANDĂRI PENTRU A CIRCULA CORECT ŞI ÎN SIGURANŢĂ PE DRUMURILE PUBLICE
Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
Traversaţi numai pe trecerea de pietoni şi numai la culoarea verde a semaforului electric;
În intersecţiile fară marcaje, traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent că din ambele părţi că nu se apropie niciun vehicul;
Aşteptaţi sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe! Folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.
De asemenea minorilor li s-au explicat cazurile în care se apelează numărul unic de urgență 112.
Activitățile informativ – preventive vor continua pe toată perioada vacanței de vară atât în taberele școlare, cât și în locurile frecventate de copiii.